fbpx

2 godine pre….

Bilo je to pre otprilike 2 godine. Surfovao sam po internetu i naleteo na jedno predavanje o NLP-u na YouTube kanalu. Delovalo mi je privlačno, ali opet sa jedne strane i komplikovano. Taj period bio mi je težak i nije mi delovao kao pogodan da učim nešto novo što bi zahtevalo mnogo fokusa i truda.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju i emotivno stanje, nakon nekoliko minuta gledanja video snimka, izašao sam iz sadržaja i krenuo da slušam muziku. U tom momentu mi je prolazilo kroz misli pitanje : ,,Da li samim ovim činom traženja zabavnog materijala zapravo činim sebi medveđu uslugu? Da li gubim vreme?”

Naravno da želim da saznam nešto novo i upoznam stvari i veštine od kojih ću postati bolja osoba. Ali šta ako ovo nije trenutak za to?

Dugo vremena mi je trebalo da shvatim da ne postoji nešto kao što je ,,idealan trenutak’’.

Avgust 2021…

Kraj avgusta! Nekako mi je i dosadilo leto… Ja sam od onih koji vole zvuk kiše, tmurno vreme i svež jutarnji vazduh nakon kiše..

Ulazim na instagram i listam storije. Te dosadne reklame! Swipe-swipe-swipe-OP !

Učinilo mi se kao da sam video reklamu za nešto što bi me interesovalo. Bila je to reklama za kurs NLP Practicioner-a koju je promovisala stranica kompanije ,,Bridge Communications‘’.

Nakon malo gugljanja i listanja kroz objave stranice kompanije odlučio sam da se upustim u ovaj put i naučim nešto novo! Nakon apliciranja ubrzo sam dobio povratnu informaciju o datumima početka kursa. Jedva čekam!

Oktobar 2021. – Maj 2022.

Počelo je! Prvi dan NLP-a. Prvi utisak je bio i više nego odličan. Na samom početku smo ispisali svoje ciljeve. Mnogo je teško da odgovaramo na pitanja koja su vezana za nas, i koja su duboko u nama. Trebalo mi je nekoliko minuta da ispišem na papir ono što je za mene cilj i ono što je za mene zaista bitno.

Svako od nas ima resurs za promenu koji nam je potreban kako bi mogli nešto da promenimo u vezi sebe. Glavni izazov u svemu tome je da odredimo naše ciljeve i da vidimo koji su sve resursi potrebni kako bi uspešno došli do tog cilja!

Potrebno je da pronađemo prave okidače kako bi se naše strategije pokrenule da dođemo do uspešnih resursa.

Najsnažnija iskustva u životu ne doživljavamo onda kada zahtevamo neku potvrdu od drugih, već kada slušamo sopstveni glas!

Kažu da je najteže menjati sebe. Menjati navike, pogotovo one loše. Znam iz sopstvenog iskustva. Koliko sam samo puta rekao ,,Ovo je poslednja cigara; dijeta od ponedeljka; još samo danas…’’

Prvo sam mislio da je zbog motivacije, posle sam saznao da je to zbog konzistentnosti. Motivacija je samo tu da nas pokrene. Promena je osnov NLP-a.

Kao glavni preduslov za menjanje sebe je ŽELJA!

Najgore je ako nešto radimo na silu. Ako u nečemo ne vidimo svrhu i smisao. Samim tim to nešto nikad neće biti naše i neće biti stvarno.

Nijedna promena nije laka i svaki put kad probamo da menjamo neku svoju lošu naviku naići ćemo na ogroman kamen koji se ne može pomeriti jednim guranjem. Zato je potrebno da svakog dana odlomimo deo po deo tog kamena. I kroz neko vreme, videće se rezultati. ☺

Kod sebe sam ranije primetio da su mi oscilacije raspoloženja velike i česte i to je bilo zato što nisam imao neke jasne ciljeve u životu.

Šta je tebi NLP pružio i kako su ti pomogli NLP alati?

NLP mi je pomogao da preispitam svoja uverenja i da vidim odakle se meni pojavila ova filozofija života koju trenutno imam. Jesu li to stvarno moja ili tuđa uverenja?

Dok sam slušao o generalizaciji kao obliku nesvesnog filtera shvatio sam koliko zapravo generalizujem ljude kroz određene grupe i određene stereotipe. I to zapravo nije nešto što je bilo moje razmišljanje već nešto što sam ja olako prihvatio samo iz razloga ,,što je opšte prihvaćeno kao nešto što se podrazumeva’’.

NLP mi je pomogao da ne prihvatam sebe uslovno ( biću dobar samo ako uradim to ,,nešto‘’).

Glavna stvar je da prihvatim sebe onakvog kakav zaista jesam. U suprotnom ću uvek imati nedostatak enegije i parcijalno odbacivanje sebe. Glavna stvar je da i kad nije idealna situacija da stanemo na svoju stranu i da se zauzmemo za sebe!

AKCIONI KORACI su nešto bez čega nema pomaka. Mi možemo da zamišljamo nešto, vizualizujemo, privlačimo itd…

Međutim ako samo stanemo na tome, to se neće desiti. Ako želimo da ostvarimo nešto u životu onda mi moramo da napravimo korak ka tome!

Svako od nas ima različitu sliku o tome šta je život i kako on treba da izgleda. Nije predstava života za svakog pojedinca ista.

Mi gradimo svoj put! Mi smo u najboljem mogućem periodu ma gde god se nalazili. I ako sad uzmemo svoj život u svoje ruke, to je prava stvar! Nema čega da se bojimo, nema čega da se zaziremo…Treba da smo radoznali, aktivni, da idemo napred i da otkrivamo stvari. Niko drugi nas neće izgraditi, to možemo samo mi sami.

Tome me je svemu naučio NLP ☺

Veoma mi je drago što sam bio deo ovog putovanja, što sam upoznao Josipa i Sandru kao divne trenere  za koje znam da će biti tu za svako moje pitanje i nakon završetka kursa, što sam imao divne saputnike na ovom putovanju i među nekima od njih stvorio prijatelje. Drago mi je što sam izašao iz zone komfora i pružio korak napred, ušao u novi krug gde sam naučio mnogo novih stvari i izašao iz monotonije.

Nikada nije kasno za promenu i akciju, život je igra!

Miljan Đumić
Sertifikovani NLP Practitioner


Više informacija o
NLP Practitioner treningu koji je Miljan završio pronađite OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.