fbpx

Sve kreće od komunikacije i od toga koliko se dobro razumemo sa našim sagovornicima i nekako je uvek na nama koliko ćemo jasno preneti poruku.

Ukoliko želite da budete uspešniji u prodaji, pregovorima, prezentacijama i uopšte u komunikaciji potrebno je da ovladate određenim veštinama. Da biste bili bolji u svim ovim veštinama neke stvari treba popraviti.

S tim u vezi, kada se pripremate za razgovor sa kolegom, šefom, menadžerom, kada imate razgovor za posao i u svim drugim situacijama, obratite pažnju na eventualne propuste koje pravite.

U nastavku Vam dajemo 3 najčešće greške koje pravimo u komunikaciji.

  1. Nemamo jasna očekivanja

Pre svakog razgovora treba da postavimo očekivanja koja imamo. Za sebe i zašto nam je važan ovaj razgovor. Naša očekivanja su mali ciljevi koji nam služe kao zvezde vodilje u razgovoru da se stalno vraćamo na temu.

  1. Ne slušamo sagovornika

U komunikaciji potrebno je stalno menjati percepciju. Nekada treba obratiti malo više pažnje na našeg sagovornika i pustiti ga da kaže sve što ima vezano za temu kojom se bavimo. Slušanjem sakupljate informacije koje posle možte da iskoristite da napravite uticaj. Prepustite sagovorniku da kaže sve što ima. Ukoliko krene da ide od teme, lagano ga vratite na ono o čemu ste pričali.

  1. Nema jasne završnice

Priprema je skoro 80% posla koji vas čeka. Pripremite se za kraj i poentu koju želite da prenesete. Napišite i provežbajte par puta rečenice koje ćete izgovoriti. Ovo je deo sa kojim Vaš sagovornik odlazi i zato je bitno da mu posvetite više pažnje.

Komunikacija se stalno dešava. Prostor i vreme za vežbanje različitih alata je svuda oko nas. Na Vama je samo da krenete i da se prepustite znanju i iskustvu koje imate.

Jedan od načina da radite na svojoj komunikaciji jeste i da se dodatno edukujete sa alatima komunikacije. 

Proverite šta smo Vam pripremili od osveženja za ovo vrelo leto… http://akademija.biz/

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.