fbpx

Šta kada osoba koja je samo učila programiranje biva unapređena i treba da vodi tim? Šta kada prodavcu damo samo bezbroj tehničkih podataka o proizvodu, a on nema razvijene veštine komunikacije? Šta kada izuzetno stručan inženjer treba da donese ključnu odluku za kompaniju, ali ne funkcioniše dobro pod pritiskom?

Bezbroj je primera. Međutim, danas i dalje možemo da sretnemo ljude koji veruju da je dovoljno samo tehničko znanje i da ne treba gubiti vreme na lični razvoj iliti razvoj tzv. „soft“ veština.

U nastavku teksta predstavljamo vam 3 veštine koje su bitne u današnjem polsovnom okruženju ma kojim poslom da se bavite, a vi presudite da li smo u pravu:

1. Kreativno razmišljanje

„Think outside the box.“ – rečenica koju možemo često da čujemo. U svakom poslu, ono što poslodavci cene jeste kada neko ima sposobnost da razmišlja na drugačiji način. Nove i sveže ideje, novi načini rešavanja problema, kao i drugačiji ugao gledanja na stvari mogu biti osobine koje će presuditi vaš uspeh ili neuspeh na određenom radnom mestu.

2. Donošenje odluka

Pritisak koji se javlja pri svakodnevnim poslovnim izazovima je veoma intezivan i stoga su ulozi koji su povezani sa donošenjem odluka veoma visoki.  Oni koji su sposobni da u kritičnim momentima ne paniče i donesu prave odluke u pravo vreme su visoko cenjeni su svojim branšama.

3. Komunikacija i prezentacija

Bilo da radite u timu i morate da komunicirate međusobno sa svojim kolegama ili ste rukovodilac koji treba da delegira zadatke i motiviše svoje zaposlene, ili čak prodavac koji prezenutuje proizvode i ideje kupcima ili investitorima, veštine komunikacije i prezentacije umnogome utiču na vaš uspeh u poslu. Ostaje pitanje, koliko znamo da jasno komuniciramo, prilagodimo se sagovorniku ili držimo pažnju?

Naravno, ovom spisku možemo dodati još stavki poput: liderstvo, timski rad, prilagođavanje promenama… Ono što je bitno napomenuti jeste da se ove veštine UČE. Takođe, pored primene u poslovnom životu, ove veštine umnogome utiču na naš svakodnevni život i funkcionisanje u porodici, sa partnerom, prijateljima.

Stoga, pitanje koje sledi je: Koliko ste spremni da radite na sebi? 🙂

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]