fbpx

Posao, porodica, prijatelji, učenje, vreme za sebe… Kako sve uklopiti i organizovati se tako da postižemo sve? Vrlo teško, priznaćete. Uglavnom zbog jedne stvari trpi druga i tako u krug.
Konstatno tragamo za velikim tajnama organizacije vremena i povećanja produktivnosti, a možda se ključ nalazi u mali stvarima. Mi vam predstavljamo nekoliko njih koji su zasnovani na informacijama iz istraživanja produktivnosti, a vi nam javite da li su vama pomogli da budete produktivniji:

1. Izbegavajte multitasking

Svaki put kada se „prebacimo“ sa jedne stvari na drugu, našem mozgu je potrebno od 1 do 3 sekunde da se refokusira. Istraživanja su dokazala da radeći više stvari istovremeno, više grešimo, sporiji smo i štetimo našem mozgu.
Pored toga, nova istraživanja potvrđuju da sva ometanja koja imamo u toku dana predstavljaju prespajanje onog kako naš mozak funkcioniše i da se tada naš IQ umanjuje za 5!

2. Pronađite način organizovanja koji vama odgovara

Dejvin Alen, autor knjige „Getting Things Done – The Art of Stress-Free Productivity“ predstavlja način povećanja produktivnosti pod nazivom GTD (Get Things Done) koji se zasniva na sledećem:
– hvatanje i beleženje svega što zadržava vašu pažnju,
– definisanje željenih rezultata i početnih koraka za zadatke koji zahtevaju neku akciju,
– organizovanje podsetnika i informacija na najlakši i najjednostavniji način – u odgovarajućim kategorijama baziranim na tome kako i kada je potrebno pristupiti im.
Bitno je pronaći način vođenja beleški koji VAMA odgovara (rokovnik, aplikacija na telefon, laptop), definisati svoje ciljeve koje VI želite da postignete i organizovati informacija onako kako je VAMA najrazumljivije. Ovde možete da koristite tzv. hitno-bitno matricu (Ajzenhauerova matrica), popularni Pareto princip 80:20 ili neki drugi metod organizovanja koji vama donosi rezultate.

3. Prvo uradite najteže zadatke

Metafora kojom se Brajan Trejsi poslužio za naslov svoje knjige „Pojedi tu žabu“ predstavlja savet za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom – onim za koji postoji najveća verovatnoća da ćete ga oduglovačiti, ili verovatno istim onim koji može da ima najveći pozitivan uticaj na vaš život. Neće biti lako da uvedete ovu naviku u svoju svakodnevnicu, ali će vam zasigurno doneti značajne rezultate.

Za kraj, poslužićemo se rečenicom Seth Godina: „Nije vam potrebno više vremena u toku dana, već prave odluke.“ i pozvati vas da nam se pridružite na radionici 23. januara na temu Efektivno donošenje odluka. Više informacija pronađite OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.