fbpx

Na listi Top 6 strahova, strah od javnog nastupa je na drugom mestu (odmah iza straha od letenja), a prema nekim istraživanjima čak i na prvom mestu. Kada se uz ovu činjenicu doda ona da čak 80% životnog uspeha zavisi od veštine komunikacije i prezentovanja, ne čudi što veliki broj ljudi traži razne načine da budu sve bolji u veštini prezentacije, bilo da je u pitanju prezentovanje ideje, proizvoda, sebe ili nečeg drugog.

Zato, predstavljamo vam nekoliko saveta kako možete da budete bolji u ovome:

1.Pobedite tremu

Ono što će vam savetovati svako ko je vrlo dobar u prezentovanju jeste da naučite da pravilno dišete. Evo i jedne od vežbi disanja koju možete da uradite pred svaku prezentaciju:

→Sedite, opustite se i polako udahnite KROZ NOS (koristeći mišiće stomaka – tako da vam se bukvalno stomak naduva) i izbrojite do 7. Osetite kako vazduh ispunjava vaša pluća i stomačni deo. Možete pojačati ove udisaje sa pozitivnim mislima.

→Zadržite dah, izbrojite do 5 i primetite kako svaka ćelija prima novu dozu kiseonika i energije.

→Polako krenite da izdahom ispuštate vazduh KROZ USTA isto brojeći do 7.

→Napravite pauzu od 3 sekunde.

→Ponovite proces.

Primetićete kako otkucaji srca usporavaju, kako se polako smirujete i spremni ste za vaš sastanak, javni nastup ili bitan razgovor.

2. Čitajte

Ima veliki broj knjiga na ovu temu, a neke koji vam mi preporučujemo su: Talk like Ted (Carmine Gallo), Presentation Zen (Garr Reynolds), Pitch Anything (Oren Klaff)… Imate li vi svoje favorite? 🙂

3. Vežbajte

Iskoristite svaku priliku za vežbu. Bilo da je to prezentovanje pred prijateljima, porodicom ili ogledalom, svaki put ste, svesno ili nevesno, sve bolji i bolji. Strah od nastupa možda nikada u potpunosti neće nestati, ali ćete naučiti da ga minimizirate na taj nivo da ga vaši sagovornici ne primete.

4. Usavršavajte se

Kako bismo vam pružili mogućnost da pobedite strah od javnog nastupa i usavršite veštinu prezentovanja, kreirali smo trening TOP prezentacija. Ovaj jednodnevni trening osmišljen je tako da je sadržaj prožet mnogobrojnim primerima, alatima i tehnikama, kao i vežbama kroz koje možete na licu mesta da primenite naučeno. Više o treningu pronađite OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.