fbpx

U životu imamo različite uloge.  Na poslu smo kolege, mentori, lideri, vođe tima..

U privatnom okruženju smo nečija deca, roditelji, partneri, prijatelji, braća, sestre..

Svaka od ovih uloga sa sobom nosi različite zahteve, odgovornosti i u današnje vreme postaje teško uspostaviti balans među njima.

Najispunjeniji smo kada su sve naše uloge u harmoniji i skladu, i kada nijedna od njih ne dominira nad ostalima.

Ipak, postaje sve teže to postići i pronaći vreme za sve aktivnosti povezane sa ovim ulogama.

Vreme danas postaje najvredniji resurs, a dobra prioritizacija preduslov za svakodnevno funkcionisanje.

Nije retkost da se nekada neke od ovih uloga nađu u “sukobu”. U sukobu su onda kada biramo kojoj od njih ćemo u datoj situaciji ustupiti prednost.

Da li je to važan poslovni put ili porodična proslava?

Druženje sa prijateljima ili odlazak na dečiji rođendan?

Svi smo se nekada našli u situaciji da moramo da biramo između više stvari koje su nam važne, i da ipak prevagnemo na jednu stranu.

Kako ovaj proces može da postane lakši?

Odgovor na ovo pitanje dobijamo identifikovanjem svojih vrednosti.

Lista ličnih vrednosti razlikuje se za svakoga od nas. Vrednosti mogu biti na primer: poverenje, postignuće, zabava, znanje, sloboda, brižnost, razvoj, mir, organizovanost itd…

Vrednosti su naš “kompas” koji nas vodi kroz život i one se formiraju još u detinjstvu.  Nije moguće menjati ih, kao što je slučaj sa uverenjima. Možemo menjati jedino njihov redosled.

Takođe, redosled vrednosti u našim životnim ulogama može biti drugačiji.

Pa tako je na primer nekome na poslu važna vrednost organizovanost, dok je u porodici i prijateljskim odnosima na vrhu liste vrednosti brižnost.

Da bismo bili u skladu sa sobom i živeli ispunjen život u svim ulogama koje imamo, potrebno je da pre svega identifikujemo svoje vrednosti, a zatim i kriterijume na osnovu kojih znamo da živimo te vrednosti.

Pa tako na primer, vrednost slobode ne mora imati isto značenje (kriterijum) za svakoga.

Nekome sloboda znači da na poslu ima samostalnost u donošenju odluka, dok je nekome drugom kriterijum po kom zna da živi vrednost slobode to što svaki vikend ima slobodno vreme koje može da provede sa porodicom.

Benefiti identifikovanja osnovnih vrednosti ogledaju se u:

  • Pronalaženju svrhe/smisla prepoznavanje osnovnih vrednosti pomaže nam da razumemo šta zaista želimo u životu i kako to da ostvarimo
  • Usmeravanju ponašanja – pomažu nam da idemo u pravcu osobe koja želimo da budemo
  • Podršci pri donošenju odluka – Kada se suočimo sa nekom važnom odlukom, možemo da se osvrnemo na svoje osnovne vrednosti i u skladu sa njima napravimo izbor
  • Uticaju koji imaju na naše samopouzdanje i samouverenost – identifikovanje vrednosti donosi nam osećaj stabilnosti i sigurnosti jer znamo šta želimo i šta nam je važno i samim tim možemo da preduzmemo akcije u tom pravcu.

I najvažnije, spoznaja ličnih vrednosti pruža nam mogućnost boljeg upoznavanja sebe i kreiranja života po sopstvenoj meri i u skladu sa onim što je nama važno.

Ako su neke od tvojih osnovnih vrednosti znanje, učenje, usavršavanje NLP Practitioner trening je prava prilika da radiš na sebi i svom ličnom i profesionalnom razvoju.

Pridruži se zajednici i prijavi se na naš nedeljni newsletter „BRIDGE priče“ gde te očekuju različiti korisni i zanimljivi sadržaji i saveti:

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.