fbpx

Balans privatnog i poslovnog života je sve aktuelnija tema. Možemo slobodno reći da je popularnosti ove teme doprinela globalna pandemija koja je uticala na to da se veliki broj radnih mesta izmesti u stanove i kuće i određeni procenat zaposlenih pošalje na tzv. remote rad dok se situacija ne smiri.

I pre godinu dana smo se borili sa tim da izbalansiramo sve uloge koje nam život pruža – zaposleni, roditelj, partner, prijatelj, dete… Za nekoga rad od kuće olakšava balans između svih ovih uloga, a kod nekoga, s druge strane, predstavlja dodatan izazov.

Dok je ranija bila lična stvar da li ćeš i na koji način uspeti da se organizuješ, danas, sve više svetskih kompanija uvodi veliki broj benefita koji pomažu njihovim zaposlenima upravo da izbalansiraju privatni i poslovni život na pravi način.

Pa tako, može se primetiti da uvode radne uslove koji su do tada bili nezamislivi, kao što su: rad od kuće, fleksibilno radno vreme, zabavišta unutar prostorija kompanije, skraćeno radno vreme

Štaviše, na sajtu GlassDoor-a možete pronaći spisak 25 kompanija koje najviše brinu o čuvenom „work-life“ balansu. Takođe, kompanije kao što su Cisco, GSK, Nike, Addidas i Starbucks su uveli i to da zaposleni dobijaju refundiraciju troškova dečije školarine.

Zašto kompanije brinu o tome? Pa, razlog je jednostavan – istraživanja su dokazala da zaposleni koji su privatno ostvareni, ujedno su i poslovno uspešniji.

Ako i vaša kompanija pruža benefite koji vam olakšavaju balans između privatnog i poslovnog, sjajno. Ako ipak nemate takve benefite (ili ste možda „sam svoj gazda“, ne brinite, postoje svakako stvari koje vi lično možete da uradite kako biste bili uspešniji u ovom kontekstu.

Ali, hajde da krenemo od početka – šta je uopšte balans?

Važno je ovde napomenuti da je balans vrlo subjektivna stvar. Ne postoji mera koja odgovorima svima i (za)uvek. Zato je i važno pronaći sistem koji vama lično odgovara i stalno osluškivati sebe da li je potrebno taj sistem menjati kako biste se osećali srećnije i zadovoljnije.

Čak 27% zaposlenih je izjavilo da osećaju da ih posao emocionalno iscrpljuje, a 42% se oseća potrošenim na kraju radnog dana.

(Izvor: Families and Work Institute)

Ako se osećate nezadovoljno i želite da postignete više u toku dana na svim poljima, evo nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste doprineli balansu poslovnih i privatnih obaveza:

  • Kada završite sa poslom za taj dan, sklonite računar (ako radite od kuće) i/ili ugasite poslovna obaveštenja na mobilnom telefonu. Retko šta je toliko hitno da ne može da sačeka do sutra ujutru, odnosno do narednog radnog dana. Na ovaj način, pružate sebi mogućnost da se prepustite momentu bez distrakcija.
  • Vežbajte svoju asertivnost i naučite kako da kažete ‘ne’, a da pritom nikoga ne uvredite i ne budete pogrešno shvaćeni. To je veština koja se uči i usavršava i vrlo je korisna kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.
  • Brinite o svom zdravlju jer ćete samo na taj način imati energije i volje da uživate kako privatno, tako i na poslu. Ne preskačite obroke zbog posla, ugrabite vremena za šetnju, vežbanje ili pripremu obroka u slobodno vreme.
  • „Ja moram da postignem sve“ je potpuno pogrešan pristup. Treba biti iskren prema sebi i shvatiti da u ovoj igri zvanoj „balans poslovnog i privatnog“ najčešće te dve strane nisu jednake. U redu je da se nekada posvetite važnoj prezentaciji koja vam predstoji, a nekada uzmete slobodan dan kako biste ga proveli sa porodicom. Važno je imati uvek na umu ono što je za vas najbolje (i najvažnije) u tom momentu.
  • Postavljajte ciljeve i prioritete i držite se toga. Na taj način ćete mnogo lakše donositi svakodnevne odluke – dovoljno je da se zapitate: Da li me ovo vodi bliže životu kakav želim da vodim?
  • Naučite da se radujete malim stvarima i posvetite vreme sebi. Ono što se najčešće dešava kada osoba želi da izbalansira svoj privatan i poslovni život jeste da zaboravi ono najvažnije – sebe. U želji da budete dobar zaposleni i da se ujedno posvetite porodici, zaboravljate da vam je potrebno vreme za sebe i uživanje u stvarima koje volite. Ne čekajte vikend da biste sebi to priuštili – svaki dan učinite bar malu stvar samo za sebe – makar to bila šetnja ili kockica (ili pakovanje 🙂 ) omiljene čokolade.

Kao što smo i napomenuli na početku, balansiranje između poslovnih i privatnih obaveza zna da bude izazovno i proces je koji gotovo nikada ne prestaje. Ne očajavajte, na ovaj način ćete imati priliku da naučite više o sebi i prepoznate stvari koje vas čine zaista srećnim.

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.