fbpx

Znate onaj osećaj kada na gotovo 90% mejlova koje pošaljete stigne automatski odgovor: „I’m out of the office…„? Zovete klijenta i dobijete odgovor da je na odmoru. Želite da pokrenete realizaciju novog projekta, ali vam je šef na godišnjem.

Poznato?

Kako onda da zadržite motivaciju i, pre svega, produktivnost na poslu? Pišemo vam u nastavku nekoliko saveta:

1. Radite na onim važnim stvarima za koje niste imali vremena

Profesor iz Džordžtauna, Kal Njuport sproveo je istraživanje i dokazao da postoje nama naizgled ‘nebitni’ zadaci koje svakodnevno moramo da obavljamo kako ne bismo bili otpušteni. Pa tako, u SAD menadžeri u kompanijama prime u proseku i do 122 mejlova dnevno! I na određeni procenat tih mejlova, moraju da odgovaraju svakodnevno.

Međutim, kada dođe period godišnjih odmora, broj mejlova i sličnih zadataka se smanji i preostaje vam više vremena da se posvetite stvarima koje ste oduvek želeli da radite – istraživanje tržišta za novi proizvod, razvoj novog projekta, brainstorming novih ideja… Vi sami izaberite.


Da li se ovo dešava i kod vas? 🙂

2. Odradite sve one ‘sitne’ zadatke

Ako nemate resursa ili mogućnosti da se posvetite važnim projektima u toku leta, odlučite se za drugu – totalno drugačiju – opciju: odradite sve one sitne zadatke koji treba da se odrade, ali vam nisu bili visoko na listi prioriteta zbog važnijih zadataka kojim ste morali da se pozabavite u toku godine.

Organizujte svoj radni sto kako biste sutra lakše pronašli nešto što vam u žurbi bude trebalo, prelistajte svoj rokovnik i potražite one ideje zapisane na marginama kojima nikada niste stigli da se pozabavite, odgovorite na mejlove koji vam stoje nepročitani/neodgovoreni… Sve to će vam izuzetno koristiti kada se ponovo vratite u ‘period haosa’.

Poznato? 🙂

3. Upoznajte bolje svoje kolege

Ako radite u kompaniji sa velikim broj zaposlenih, sigurno vam se dešava da zaboravite ime novog kolege ili da ni ne poznajete zapravo sve sa kojima radite. Sada kada je broj prisutnih u firmi smanjen, zašto ne biste iskoristili to da upoznate nekog kolegu sa kojim do sada niste pričali, razmenite iskustva, proširite svoje vidike.

Možda na ovaj način dobijete korisne informacije i nove ideje koje će vas inspirisati za posao kojim radite. A možda i steknete nove prijatelje, što da ne?


Zašto da ne? 🙂

4. Promenite okruženje

Ako imate mogućnosti za to, podstaknite svoju kreativnost i drugačiji način razmišljanja tako što ćete deo posla obaviti iz svog omiljenog kafića u komšiluku. Ili neki sastanak sa kolegom održite šetajući kroz park.

Zvuči gotovo banalno, zar ne? A ipak, brojna istraživanja pokazuju da nam promena okruženja zaista prija da budemo produktivniji i da na taj način dobijamo energiju i volju za radom.


Postoje li takvi sastanci zaista? 🙂

Da, često nije lako kada je naš godišnji odmor iza nas ili nas tek očekuje, ili možda ovog leta ni ne idemo na odmor. Tada nam se čini da svi više uživaju, svi se provode, a mi ne možemo da pronađemo motivaciju za rad. Ipak, par jednostavnih saveta može da vam pomogne da održite svoj nivo produktivnosti i zadovoljstva poslom čak i u sezoni godišnjih odmora.

Šta vi radite kada vam ponestane motivacije za rad tokom ovih letnjih meseci?

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=26643901″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]
Izvori: 
https://hbr.org/2016/08/how-to-stay-motivated-when-everyone-else-is-on-vacation
https://www.asaporg.com/articles/professional-development/stay-motivated-during-vacation-season

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]