fbpx

Svi znamo da je kiseonik neophodan našem organizmu da bi funkcionisao.

Istraživanja koja je sproveo nemački biohemičar Otto Warburg mogu nam pomoći da bolje razumemo zašto. On je 1931. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog svog istraživanja u procesu ćelijskog disanja. Dr Warburg dokazao je da lošim uslovima života (npr. fizičkom neaktivnošću) i hranom koja zakiseljuje naš organizam stvaramo sredinu koja nema dovoljno kiseonika čime dolazi do pojave malignih ćelija.

„Dovoljno je da zdravoj ćeliji uzmete samo 35% njenog kiseonika i možete je pretvoriti u malignu ćeliju za samo dva dana!” – govorio je Dr Warburg.

Tokom dana brzina otkucaja srca se menja u zavisnosti od mnogih faktora. To mogu biti:

  • fizički zahtevi,
  • hemijske interakcije (npr. kafa ili nikotin),
  • emocionalne epizode
  • i naravno, stresne situacije.

Telo reaguje na stres, brigu i neizvesnost tako što luči hormone koji vas čine super obazrivim, fokusiranim i energizovanim. Takođe kada su ljudi pod stresom oni dišu pliće i brže, shodno bržim otkucajima srca. Kada se ovo dešava, brže se oslobađa ugljen-dioksid (CO2) iz vaše krvi. Na prvi pogled, ovo deluje kao dobra stvar. Međutim, ugljen-dioksid vam je potreban koliko i kiseonik i ukoliko ga nema u dovoljnim količinama pH vrednost krvi se menja.

Sve što treba da uradite u ovoj situaciji je da DIŠETE!

Vežba disanja

  1. Sedite, opustite se i polako udahnite KROZ NOS (koristeći mišiće stomaka – tako da vam se bukvalno stomak naduva 🙂 ) i izbrojite do 7. Osetite kako vazduh ispunjava vaša pluća i stomačni deo. Možete pojačati ove udisaje sa pozitivnim mislima.
  2. Zadržite dah, izbrojite do 5 i primetite kako svaka ćelija prima novu dozu kiseonika i energije.
  3. Polako krenite da izdahom ispuštate vazduh KROZ USTA isto brojeći do 7.
  4. Napravite pauzu od 3 sekunde
  5. Ponovite proces

Primetićete kako otkucaji srca usporavaju, kako se polako smirujete i spremni ste za vaš sastanak, javni nastup ili bitan razgovor.

Ono što se dešava u vašem organizmu je da vaša pluća primaju kiseonik i šalju ga do svih ćelija u organizmu, tako da panike više nema. U isto vreme, fokusirali ste pažnju na jedan miran i ustaljen pokret, tako da su i vaše misli staloženije.

Vežbu možete ponoviti više puta, ukoliko za time imate potrebu. Cilj je da uživate u svom javnom nastupu ili drugoj prilici koja bi trebalo da bude „stresna“

Srećno!

Ukoliko želite da naučite kako da napravite i održite prezentacije koje „rade“ posao i publiku ostavljaju bez daha KLIKNITE OVDE i prijavite se na jednodnevni trening.

TOP Prezentacija BRIDGE Communications

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.