fbpx

Hteli mi to ili ne, mi stalno komuniciramo. Kako rečima, tako i onim neverebalnim delom koji, pre svega, uključuje naš govor tela. Vaše lice otkriva mnoge gestove kojih nekada niste svesni, a koje sagovornici vide i na koje reaguju.

1. Žmirkanje

Muškarci i žene žmirkaju u proseku 6-10 puta u minuti. U susretu muškarac-žena, veći broj žmirkanja može biti indikator da vam se osoba sviđa.

2. Boja kože

Ukoliko osoba uđe u stres, boja kože može da se promeni. Ovo se dešava jer dolazi do promene u protoku krvi kroz organizam.

3. Usne

Ukoliko osoba ima stres vezan za određenu temu, pre izgovorenog može stisnuti usne ili da se malo više spajaju. Takođe, ruka koja ide ka ustima (i čak regiji nosa) govori da osoba može biti u stresu.

4. Zenice

Eckard Hess (1975) je otkrio da se zenice šire kada ste zaintersovani za osobu sa kojom pričate ili za temu o kojoj pričate.

5. Pogled

U situacijama kada osoba ne može da zadrži pogled na vama, može da znači da nema prave informacije i da iste „traži u prostoru“.

6. Nakašljavanje

Kada je osoba u stresu, dolazi do sušenja grla pa se samim tim i češće osoba nakašljava.

Na kraju, šta je najbitnije kod procenjivanja neverbalne komunikacije? Ne donosite olako zaključke. Pronađite bar nekoliko elemenata (minimum 3) koje možete da povežete kako biste procenili sagovornika.
Procena neverbalne komunikacije je moćan alat jer vaš sagovornik teško može da kontroliše svoje mikro pokrete, odnosno mimiku lica. Isto tako, dešavaju se česte greške, stoga svedite ih na najmanji mogući nivo.

Pridružite nam se na radionici „Komunikacioni stilovi“ koja će se održati 26. juna! VIŠE INFORMACIJA >>>

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]