fbpx

Da li ste do sada bili u prilici da trebate da prezentujete? Bilo da se radi o manjoj prezentaciji, nekom većem događaju, razgovoru za posao ili jednostavno priči pred širim auditorijumom.

Ukoliko jeste, svakako imate iskustvo, bilo ono dobro ili loše 🙂

A šta u stvari čini jednu TOP prezentaciju?

1. PRIPREMA

Pripremne radnje uključuju istraživanje publike koja će biti pred vama kako biste se mogli dobro „naoružati“ informacijama i stilovima vođenja prezentacije. Različiti primeri se koriste u zavisnosti od industrije, starosne strukture, interesovanja i drugih segmenata.

2. STAV

Koliko ste sigurni u sebe? Neverbalna komunikacija otkriva puno stvari koje su vezane za vaš način izlaganja. Otkriva vaše samopouzdanje kroz suptilne signale (promena boje kože, drhtav glas, drhtanje ruku, konstantno kretanje i sl.), koje smo svi doživeli barem jedan put u životu. Uvek možete uraditi neku od NLP tehnika ili neku manju vbu disanja kako bi preduhitrili ovakva stanja.

3. JEDNOSTAVNOST

Kažu ljudi: „Manje je više“ ili na engleskom jeziku „Keep it simple and short„. Vodite se ovim prilikom kreiranja sadržaja vaših prezentacija. Mi možemo da se fokusiramo na veoma mali broj informacija u jednom trenutku (7 +/- 2 informacije, George Miller, 1956) tako da i vaši sadržaji trebaju da budu tako koncipirani, što u praksi znači:

  • 4-7 informacija po „bullet-u“
  • 4-7 elemenata po slajdu i sl.

4. PRIČA

Ljudi vole priče. Pričanjem priča kod publike pokrećete određene regije u mozgu i dopuštate slušaocima da oni kreiraju zaplete, rasplete, da zamišljaju i da se osećaju kao heroji svoje priče. Priče u nama bude dete koje želi da mašta, koje želi da radi fantastične stvari, koje želi da bude heroj. Probudite heroja u vašoj publici.

5. NAČIN GOVORA

Glasom se prenose emocije i za ovaj deo je odgovoran naš limbički sistem. Vaša iskustva, primeri i lične priče daju dodatni kredibilitet vašem izlaganju jer ste ih proživeli i ta iskrenost se glasom prenosi što deluje na publiku.

Ovih pet komponenti vam svakako može značiti u kreiranju TOP prezentacije.

Svakako Vas pozivamo i na naš trening TOP PREZENTACIJA koji se održava 24. avgusta u Novom Sadu.

Preuzmite INFOGRAFIK >>>

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.