fbpx

Coaching danas predstavlja prilično popularnu temu. Često se preispituje uloga coach-a, promene koje ovaj proces donosi i znanje koje možemo da steknemo izučavajući ga. Stoga, pričali smo sa Josipom Bošnjakovićem, višegodišnjim coach-om i NLP Master trenerom o tome šta je zapravo coaching i gde sve možemo da iskoristimo to znanje.

Šta tačno coaching predstavlja?

Kada direktno prevedemo reč coach, ona znači trener, bar se tako prevodila godinama unazad. Ono što ustvari coaching kao metodologija radi jeste da vas upoznaje sa vašim određenim potencijalima, koje možda niste ni znali da imate. Znači da imamo određene delove nas koje možemo da „probudimo“ kada su nam najpotrebniji. Svako od nas je uspešan u nečemu, uspešni smo u aktivnostima kada se igramo, kad uživamo. Ono što nam coaching kao metodologija daje jeste da te svoje uspešne strategije, upešne načine funkcionisanja, prenesemo u one delove gde nismo tako uspešni i tako ih iskoristimo.
E, to je ono što je coaching – da probudimo potencijal koji stvarno svako od nas ima zarad neke konkretne situacije gde možemo da primenimo taj naš potencijal.

Ko sve može da se bavi coaching-om?

Coaching-om može da se bavi svako i to je ono što je danas, nažalost, situacija. Kažem to iz razloga što da biste se stvarno bavili coaching-om potrebno je da ste sposobni da utišate deo sebe – onaj vaš deo koji hoće da bude savetnik. Jedna od najbitnijih stvari koje coach treba da ima je ta neka vrsta neutralnosti – da bi mogao da postavi pravo pitanje u pravo vreme osobi sa kojom treba da radi da bi ta osoba sama došla do odgovora, saznanja i bilo čega što će da joj pomogne da onaj malopre pomenuti potencijal i probudi. Ta neutralnost je jako važna.
Zato coach može da bude svako ko to želi. A dobar coach treba da puno radi, da vežba i da sluša – pre svega da sluša.

Gde sve možemo da iskoristimo coaching?

Coaching kao metodologija postoji već duži niz godina i sama primena ove metodologije može da se iskoristi svuda.
Ono gde mi najviše radimo jeste biznis primena, odnosno biznis coaching koji je fokusiran na poslovne rezultate, targete i sve ono što je kompanijama važno.
Isto tako, dosta je popularan life coaching – u smislu da budete asistent ljudima da oni pronađu neku dodatnu snagu za neke dodatne izazove.
Coaching se jako koristi sa decom, sa mladima, gde postavljajući prava pitanja deci pokazujete da imaju neke druge mogućnosti, da mogu da istražuju, da se igraju sa svojim izborima i tako, pre svega, upoznaju sebe.
Takođe, coaching se dosta koristi i u sportu sa sportistima.

Da li coaching možemo da iskoristimo u radu sa samim sobom?

Moguće je.  Naravno, uvek je bolje imati nekog ko vam je eksterni coach. I mi koji se bavimo coachingom često uzmemo nekoga da radi sa nama iz razloga što mi imamo puno znanja i alate kojima pomažemo drugima, ali kada se mi nađemo u toj situaciji jednostavno je zgodno da neko drugi ukaže nama na nešto što bi moglo da bude bolje.

Zašto neko treba da poseti radionicu o coachingu 19. februara?

Radionica koja nas očekuje će vas uvesti u jedan, da kažemo, magičan svet coachinga koji će da vam znači u svim segmentima gde vi želite da primenite coaching. Nećete nakon ove radionice postati coach, ali ono što ćete dobiti jesu jasne smernice šta je to što jedan coach radi, dobićete alate sa kojima već možete da pričate sa drugima i sve one informacije koje vam mogu biti od koristi ako kasnije budete razmišljali da se bavite ovom profesijom.

Više informacijama o Coaching radionici pronađite OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.