fbpx

Uspeh je subjektivna kategorija. Sa tom konstantacijom će se većina složiti. Svako od nas na svoj način definiše šta za njega pojmovi ‘uspeh’ i ‘uspešna osoba’ znače.

Ipak, postoji nešto zajedničko za sve nas. Svaki naš cilj, ukoliko želimo da bude pravilno postavljen, mora biti merljiv. Stoga, mora da postoji neki način kako ćemo meriti da li smo ostvarili određeni rezultat ili ne. Kada to imamo definisano, možemo da pričamo o tome koji će to faktori uticati da ostvarimo upravo taj rezultat. Faktore koji su, po NLP metodologiji, ključni za uspeh predstavljamo vam u nastavku…

1. SPOSOBNOSTI

Neke naše sposobnosti su nam urođene, neke pak smo stekli kroz život. Bilo da se radi o urođenim ili stečenim sposobnostima, moramo biti svesni da oni mogu i da se razvijaju, ali i da opadaju tokom vremena. Ukoliko ne radimo vredno na unapređivanju naših sposobnosti, osetićemo kako ih vremenom imamo sve manje.
Stoga, složićete se, za određeni uspeh potrebne su nam određene sposobnosti koje možemo da razvijamo tokom vremena, da učimo, napredujemo i stičemo upravo te veštine koje su nam potrebne da bismo stigli do svog cilja.

2. ULOŽENI TRUD

Trud koji ćemo uložiti da bismo ostvarili neki cilj zavisi od toga koliko nam je taj cilj zaista važan. A od toga zavisi naša motivacija i upornost da zaista dođemo do tog cilja uprkos preprekama. Okruženi smo često pričama poput: Dva brata, jedan prirodno talentovan za košarku, drugi manje. Talentovani brat ne ide redovno na treninge jer je ubeđen da je sjajan i bez toga. Onaj manje talentovan vredno radi, trudi se, vežba. I ko postiže veće rezultate? Vi procenite sami. 🙂

3. NAŠA UVERENJA

Možda i najznačajniji faktor mogu da budu naša uverenja. Da li mi zaista verujemo da možemo da ostvarimo taj cilj? Koliko smo fokusirani na prepreke koje su pred nama, a koliko na prevazilaženje tih prepreka?
I kada imamo visoko razvijene sposobnosti i zaista se trudimo da postignemo željeni uspeh, nekada je dovoljna mrvica sumnje da nas poljulja da je možda taj cilj ipak nešto daleko i nestižno za nas.
Zato, radite na svojim uverenjima i ne dozvolite da vas ona ograničavaju na putu do vašeg uspeha.

Želite da ostvarite svoje ciljeve i postignete uspeh – šta god on značio za vas? Radite na sebi – razvijajte svoje sposobnosti, ispitujte svoju motivaciju i odbacite ograničavajuća uverenja.

Upravo ovom temom se bavimo i na treningu NLP Practitioner, kao i na našoj narednoj NLP radionici.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]