fbpx

Preuzimanje vodeće uloge u vašoj kompaniji po prvi put može biti uzbudljivo i izazovno, nudi vrednu priliku da razvijete menadžerske i organizacione veštine, kao i da preuzmete veću odgovornost za vođenje poslovnih rezultata. Nažalost, lako možete upasti u obrasce lošeg rukovodstva koji smanjuju angažman zaposlenih i stvaraju nepotrebne prepreke za postizanje rezultata.
Iako često čujemo da je preuzimanje rizika i učenje na neuspehu od suštinskog značaja za rast i uspeh, optimalni razvoj liderskih veština se dešava kada učimo od drugih. Kao novi lider, morate brzo da se usavršite, zato obratite pažnju na kritične greške koje se često dešavaju liderima – kao i na strategije koje treba da primenite kako biste ih izbegli.

1. Neuspešna komunikacija

Novopečeni lideri često greše kada je u pitanju svakodnevna komunikacija sa članovima tima – obično u nadi izbegavanja tzv. mirkomenadžmenta. Međutim, nedostatak komunikacije (ili greške u komunikaciji) može ubiti napredak ka vrhunskim rezultatima i stvoriti interne grupe u kojima pojedini zaposleni ili timovi rade bez obzira na rezultate organizacije.
Efikasna komunikacija je dostupna i moguća i uključuje otvoreni dijalog između osoba. Za lidere to znači podsticanje okruženja u kojem se članovi tima prijatno osećaju i pružaju povratne informacije liderima – a ne samo dobijaju kritike. Ova podržavajuća kultura komunikacije upućuje sve zaposlene na uspeh.

2. Preterivanje sa kontrolom

Mnogi novi lideri su ambiciozni i mogu biti skloni perfekcionizmu. Nažalost, perfekcionizam može dovesti do toga da neki lideri usvoje način razmišljanja poput „komadanta“ u kojem oni kontrolišu sve, govore članovima njihovog tima tačno šta da rade i kada to rade. Ova navika može stvoriti toksičnu kulturu u kojoj će verovatno doći do jednog od dva ishoda: ili će se u timovima izgubiti odgovornost zbog čekanja da se korak po korak vode kroz svoje radne zadatke, ili će postati uznemireni zbog nedostatka poverenja koje dobijaju od menadžmenta i na taj način neće se angažovati na poslu.
Da bi se izbegla ova dva štetna ishoda, rešenje je u zajedničkom usmeravanju prema zajedničkim ciljevima. Jedna od pogubnih grešaka koja sa dešava jeste nepostavljanje pitanja i nepodsticanje otvorenog razgovora. Potražite nove, raznovrsne perspektive od svih u timu i prirodno ćete generisati efikasnija rešenja i ubrzati rezultate.

3. Vođenje bez svrhe

Angažman zaposlenih je na istorijsko niskom nivou: prema najnovijim izveštajima Gallup-a, 87% zaposlenih se ne oseća povezano sa onim što rade. Iako razlozi za to mogu biti višestruki, često je kriv za nedostatak vođstva sa svrhom. Ovo je veliki problem, s obzirom na to da visoki organizacioni rezultati zahtevaju visok nivo angažovanja zaposlenih.
Zaposleni će naporno raditi zbog novca, još napornije zbog odličnog lidera, ali najnapornije za svrhu u koji veruju. Kako biste povećali angažovanje, identifikujte, razjasnite i zagovarajte svrhu vašeg preduzeća. Ovo se posebno odnosi na mlađe generacije (tzv. milenijalsi). Prepoznavanje jasne svrhe daje zaposlenima ono „zašto“, što zauzvrat dovodi do većeg angažovanja.

Ceo tekst možete pročitati na: https://www.inc.com/partners-in-leadership/6-mistakes-new-leaders-make-how-to-avoid-them.html?cid=sf01002

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]