fbpx

Koliko ste tekstova o unapređenju komunikacije pročitali do sada? Verovatno dosta.

A koliko ste saveta primenili? Pa, verovatno ne mnogo.

Kada je u pitanju uvođenje nove navike ili razvoj neke nove veštine, nekada je najbolje krenuti od jednostavnih stvari i malih promena kako bismo vremenom došli do željenog cilja.

Upravo zbog toga, kroz naš newsletter pod nazivom ‘BRIDGE priče’  (za koji se možete prijaviti OVDE) podelili smo nekoliko jednostavnih saveta i koraka od kojih možete krenuti kada je u pitanju unapređenje vaših komunikacionih veština:

1. Ignorišite svoje interpretacije događaja, fokusirajte se na činjenice

Dosta stvari u komunikaciji mi „izvrnemo“ jer se fokusiramo na utisak koji smo stekli, a ne na to šta smo zapravo videli ili čuli; zato, ubuduće se fokusirajte na činjenice koje vam kreiraju utisak o nekome, npr. šta je to sagovornik tačno rekao ili šta ste zapazili pa ste došli do zaključka da ne govori istinu?

2. Pratite neverbalnu komunikaciju sagovornika

Neverbalna komunikacija nam govori dosta o sagovorniku i komunikaciji, često više i od reči koje koristi; zbog toga, ne zanemarujte ovaj aspekt komunikacije, ali ne donosite ni nagle zaključke – pronađite bar 3 elementa neverbalne komunikacije koje zapažate i povezujete da biste doneli zaključak o njegovoj/njenoj komunikaciji.

3. Usaglasite se

Npr. ukoliko je vaš sagovornik tih, ne dižite glas; ukoliko ima izraženu gestikulaciju, pokrenite se i vi – ovakve stvari doprinose mnogo poverenju u komunikaciji, a često ih zanemarujemo.

4. Aktivno slušajte

Kada vaš sagovornik priča, potrudite se da ne razmišljate o tome šta ćete sledeće reći već se fokusirajte na ono što priča.

5. Trudite se da razumete sagovornika

Sigurni smo da vaši sagovornici često imaju dobru nameru koju ne primećujete ako se fokusirate na ono što vas nervira ili šta ne razumete; ukoliko se potrudite da razumete nameru i potrebe koje se kriju iza ponašanja, komunikacija sa tom osobom će vam biti značajno olakšana.

Krenite sa primenom ovih jednostavnih saveta već danas i osetićete rezultate kada je kvalitet komunikacije u pitanju – sagovornici će vas bolje razumeti, doći će do manje nesporazuma, vi ćete se osećati lepše i ljudima će biti prijatnije da komuniciraju sa vama. 🙂

Za one koji žele više i intenzivnije da rade na svojoj komunikaciji, pripremili smo fantastičnu radionicu „Komunikacioni stilovi“ koja je bila jedna od najbolje ocenjenih prošle godine i zbog toga smo odlučii da je ponovimo (u unapređenom izdanju) i ovog leta! PRIJAVITE SE >>>
 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]