fbpx

Dajete sve od sebe, trudite se da radite sve na najbolji mogući način, ali rezultati i nivo motivacije vašeg tima i dalje je na niskom nivou i ne znate šta više da uradite povodom toga?
Bilo da ste višegodišnji ili novoizabrani menadžer, sigurno su vam se dešavale ovakve situacije. Često, opterećeni gomilom posla i pritiskom nadređenih, nismo ni svesni grešaka koje pravimo u radu sa našim timom.

Prema istraživanju sprovedenom od strane The Ken Blanchard Companies u kom je učestvovalo 1.400 anketiranih menadžera, ovo su neke od najčešćih grešaka koje lideri prave:

1. Ne daju feedback

Ovo se smatra za najčešću grešku lidera. Ukoliko ne dajete feedback svojim članovima tima, onemogućujete im da napreduju i uvide šanse koje imaju za dalji rast i razvoj. Pogrešno je mišljenje da je feeedback isto što i kritika.
Mi vam preporučujemo da pokušate sa tehnikom „dobro-bolje-najbolje“ (prvo kažete šta je bilo dobro, zatim šta bi moglo da bude bolje, a zatim šta je bilo najbolje) i pratite rezultate. 🙂

2. Ne odvajaju vreme za svoj tim

Gomila zadataka, problema, izveštaja… Teško je pronaći vremena da se bavimo problemima i izazovima svakog pojedinačnog člana, zar ne? Ipak, ljudi treba da budu na prvom mestu kada ste lider. Kao što kaže čuvena rečenica: „Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.“
Stoga, u svom rasporedu odvojte vreme za svoj tim, trudite se da aktivno slušate kada vam se obraćaju, naučite kako da postavite prava pitanja i potrudite se da ih, s vremena na vreme, okupite u nekoj neformalnoj atmosferi koja bi svima odgovarala da se malo opuste i bolje upoznaju.

3. Daju preveliku slobodu članovima tima

Jedna od većih grešaka lidera jeste da, plašeći se da ne budu tzv. mikromenadžeri, daju preveliku slobodu svojim članovima i dođu u situaciju da su zadaci odrađeni na nedogovarajući način jer nisu pratili delegirano zaduženje niti pružali podršku tokom celog procesa. Autori knjige „Delegiranje odgovornosti“ navode sledeće tehnike za praćenje delegiranog zaduženja:

  • kreirajte dosije sa uputstvima za svaki zadatak i projekat,
  • implementirajte dnevnik rada koji prati sve projekte, zadatke ili funkcije u vašem timu,
  • napravite veliki zidni kalendar u kancelariji,
  • održavajte redovne sastanke sa zaposlenima,
  • uvedite pismene izveštaje o napretku,
  • koristite neke od softvera za menadžment i nadgledanje projekata poput: Trello, Asana

4. Loše postavljaju ciljeve

Kada ljudima nije jasno šta im je cilj, najveća je verovatnoća da ga nikada neće ni ostvariti. Moraju da razumeju širu sliku i svoju ulogu u njoj. Stoga, odvajanje vremena za adekvatno postavljanje ciljeva nije gubljenje vremena, čak naprotiv – može da bude presudno za uspeh vašeg tima. Nekada, ceo proces može da se pređe u 3 jednostavna koraka.

5. Ne razumeju šta motiviše njihov tim

Najčešća zabluda menadžera jeste da je njihovim članovima tima dovoljan novac i novčane nagrade za motivaciju. Brojna su istraživanja koja dokazuju da su najčešći elementi motivacije sve samo ne materijalni poput: dobre komunkacije, prijatnih međuljudskih odnosa, prostora za učenje i napredak i slično. Popričajte otvoreno sa svojim ljudima šta im je zaista bitno. Nekada zanimljive činjenice o motivaciji možemo da pronađemo i u pričama iz detinjstva.

Znate li da možete da iskoristite coaching za unapređenje rada sa svojim timom? Informišite se o našoj narednoj radionici.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]