fbpx

Bilo da ste preduzetnik ili se bavite prodajom u nekoj od kompanija, verujemo da je jedno od pitanja koje često imate – Kako da povećam prodajne rezultate? Jedan od iskrenih saveta jeste da posmatrate i istražujete šta rade uspešni prodavci. Jer oni su svuda oko nas! Neke od saveta vam predstavljamo u nastavku:

1. Kakav kupac je vaš idealan kupac?

Nećete znati kako da pronađete nove kupce, ako ne znate koga tražite, a samim tim, ni gde da ih tražite. Kako biste definisali svog idealnog kupca, možete krenuti od potrebe koju vaš proizvod ili usluga zadovoljavaju – ko ima tu potrebu, ko može da je zadovolji vašim proizvodom. Isto tako, jedan od načina jeste da krenete od kupaca sa kojima ste već do sada sarađivali (idealno bi bilo kada biste se fokusirali na one sa kojima ste imali kvalitetnu saradnju na obostrano zadovoljstvo) i, na osnovu njihovih podataka, pronađete šta je to što je njima zajedničko i gde možete da pronađete kupce poput njih.

2. Šta je to što vas razlikuje od ostalih?

Kako vaša ponuda ne bi bila samo jedna od mnogih – budite posebni! Ono što vas razlikuje od drugih može da bude, pre svega, vaš proizvod ili usluga, ukoliko se razlikuju od ostalih. Isto tako, mogu da budu posebne pogodnosti koje imate za svoje kupce ili dodatne vrednosti koje im pružate. Najvažnije od svega jeste – da to i komunicirate – jasno, konstatno i sa sigurnošću. I naravno, da obećano i ispunite kada do kupovine i dođe.

3. Dajte im prostor da vas upoznaju

Uvek imajte da umu da potencijalnim kupcima sa kojima još uvek niste sarađivali vi predstavljate nepoznanicu. Možda nema izgrađenog poverenja, možda nisu ubeđeni da baš vaš proizvod, odnosno usluga, na najbolji način zadovoljava njihovu potrebu. Stoga, dajte im priliku da vas upoznaju i pre same kupovine. Možete da iskoristite društvene mreže kako biste informisali svoje kupce o vašem načinu funkcionisanja, davati besplatne uzorke ili organizovati događaje na kojima možete da se bolje upoznate. Koji način ćete primeniti zavisi, naravno, od vrste proizvoda koje prodajete kao i prodajnog procesa koje primenjujete.prodaja_statistika

4. Budite uporni, ne i nametljivi

Savet da budu uporni, prodavci često shvate pogrešno, pa često znaju da budu i nametljivi. Činjenica je da ne treba odustati nakon prvog kontakta sa kupcem i, isto tako, da ne treba zvati kupca nekoliko puta na dan. Neka od istraživanja kažu da 44% prodavaca odustane nakon prvog poziva, a 80% prodaje zahteva bar 5 kontakta sa kupcem. To može da podrazumeva kombinaciju nekoliko kanala komunikacije – onih koje vaši idealni kupci preferiraju. prodaja_statistika

5. Dajte im racionalni razlog zašto da kupe vaš proizvod

Istina je da je emocija ono što prodaje proizvod. Ipak, kupci često traže racionalan razlog zašto da ulože novac u određeni proizvod. Oni traže logično objašnjenje, odnosno opravdanost tog troška. Stoga, uspešni prodavci im upravo to i pružaju. Objasnite im kako će baš vaš proizvod unaprediti njihov život, kako će uticati na njihovu svakodnevnicu i kakve će tačno koristi imati od toga, odnosno kako će im se isplatiti. Na taj način, oni će dobiti opravdanje koje traže, a vi – novog kupca.

6. Tražite preporuke

Ljudi vole sebi slične. Stoga, preporuke mogu da budu još jedan od odgovora na pitanje – Kako doći do novih kupaca?  Pitajte svoje kupce da li znaju nekog kome bi preporučili baš vaš proizvod ili uslugu. Idealno je da ih pitate odmah nakon obavljene kupovine, odnosno, dok im je nivo zadovoljstva proizvodom na najvišem nivou. Istraživanja pokazuju da je čak 91% kupaca spremno da da preporuke, a samo 11% kupaca ih zaista to i pita. Zadovoljni klijenti predstavljaju vašu najbolju reklamu i, stoga, ne zaboravite da ih iskoristite na najbolji mogući način.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da pronađete nove načine kako da unapredite svoju prodaju. Još konkretnog znanja, primera i inspiracije možete pronaći na našem Projektu razvoja prodajnih veština. Radujemo se zajedničkom učenju i druženju!

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.