fbpx

Ako ste čuli za NLP (NeuroLingvističko Programiranje), ali i dalje niste sigurni šta tačno obuhvata i podrazumeva, knjige mogu da budu sjajan prvi korak da boljem upoznavanju ovog komunikacionog modela. U nastavku ćete pronaći naše preporuke NLP knjiga – neke su knjige o NLP-u na srpskom jeziku, neke (za sada) možete pronaći samo na engleskom.

U ovim knjigama mogu da uživaju, kako oni koji se prvi put upoznaju sa ovom metodologijom, tako i oni koji su prošli NLP trening(e) i žele dodatno da osveže svoje znanje.

Pre nego što krenemo, odgovorićemo na glavno pitanje:

Šta je NLP?

NeuroLigvističko Programiranje je najpoznatiji svetski komunikacioni model. Nastao je još 70-ih godina prošlog veka kao rezultat proučavanja rada velikih psihoterapeuta 20. veka. Kao rezultat toga, dobijen je set veština, strategija i tehnika.

N – Neuro – odnosi se na aspekt NLP-a koji se bavi načinima na koji funkcionišemo, procesima obrade informacija, kao i boljem razmevanju osoba oko nas.
L – Lingvističko – NLP se bavi komunikacijom, rečima koje koristimo i govornim obrascima koje možemo da upotrebljavamo.
P – Programiranje – ovaj model sadrži alate za generisanje željenih promena, promenu navika i neželjenih ponašanja.

 

A evo i obećani spisak knjiga…

Preporuke NLP knjiga

1. „NLP at work“ – Sue Knight

Ova knjiga obiluje izuzetnim primerima primene NLP-a u poslovnom okruženju. Pored toga, napisana je na pitak i pragmatičan način zbog čega je često preporučujemo za sve koji žele bolje da se upoznaju sa NLP-om.

2. „Promeni pravila igre – NLP vodič za moderne heroje i heroine“ – Josip Bošnjaković

U ovoj knjizi autor kroz lične primere i priče predstavlja NLP, odnosno NeuroLingvističko Programiranje, na drugačiji i slikovit način. Upoznaje vas sa osnovnim alatima, tehnikama i opisuje kako možete da primenite NLP u svakodnevnom životu. Ova NLP knjiga je na srpskom jeziku i  možete proučiti preko sajta nlpvodic.com ili kupiti u knjižari Zenit u Novom Sadu.

3. „NLP for dummies“ – Kate Burton, Romilla Ready

Još jedna sjajna knjiga „for dummies“, ovaj put na temu neurolingvističkog programiranja. U ovoj knjizi naći ćete savete za unapređenje postavljanja ciljeva, komunikacije, pokretanja promene – iz ugla NLP-a.

4. „Effective NLP skills“ – Christina Youell, Richard Youell

U ovoj knjizi naći ćete sjajne savete na temu toga kako ljudi komuniciraju i kako da vi unapredite svoju komunikaciju. Ove alate i ponašanja možete da iskoristite kako u poslovnom kontekstu (liderstvo, prodaja, marketing…), tako i u privatnim situacijama.

5. „NLP Pocketbook“ – Gillian Burn

Na nešto više od 100 stranica upoznaćete se sa osnovnim načinima razmišljanja u NLP-u – kako da prepoznate i promenite uverenja koja vas ograničavaju, kako da promenite svoje navike – i još dosta tema iz oblasti ličnog razvoja.

6. „Uvod u NLP“ – Džozef O’Konor i Džon Sejmur

Još jedna NLP knjiga koju možete pronaći i na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. Nazivaju je obaveznom osnovom za sve koji žele da izučavaju NLP metodologiju.

7. „NLP for Rookies“ – Becky Mallery, Rebecca Mallery

Knjiga napisana još 2009. godine opisuje vam kako možete da iskoristite NLP da ostvarite svoje poslovne ciljeve. Usmerena je uglavnom na poslovni kontekst, međutim, pomenuti alati i način razmišljanja mogu da se primene u svim životnim segmentima.

Ako i dalje niste sigurni odakle da krenete, na OVOM LINKU možete preuzeti besplatno poglavlje iz NLP vodiča i na taj način „zaviriti“ u jednu od nabrojanih knjiga.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.