fbpx

Iako gotovo svugde možemo naići na savete kako da ostvarimo svoje ciljeve na najbrži i najbolji mogući način, često mi sami ni ne znamo koji je naš pravi cilj. Dešava nam se da pomešamo ciljeve sa sredstvima pomoću kojih dolazimo do cilja, a ponekad i odbijamo da pravimo ciljeve jer nas to opterećuje, pa puštamo stvari da „idu svojim tokom“. Međutim, da bismo negde stigli u životu, moramo znati gde idemo i moramo imati bar neki kompas.

Da bismo došli tamo gde mislimo da pripadamo, iskrenost prema sebi mora da bude na prvom mestu – šta je to što zaista želim da postanem u narednih godinu dana/pet/deset godina?

Naišli smo na podatak da to kakva ćemo osoba biti za pet godina zavisi od:

  1. knjiga koje čitamo
  2. osoba sa kojima provodimo vreme
  3. navika koje imamo i
  4. naše ishrane

Da li ste na pravom putu da za pet godina budete ono što želite? 🙂

Postoje četiri faktora koji će vas, ukoliko uspete da ovladate njima,  dovesti i zadržati baš tamo gde želite da budete:

MOTIVACIJA

Motivacija predstavlja naše unutrašnje gorivo koje nas pokreće na određenu akciju. Kao što znamo, gorivo je potrošna roba i ukoliko ga trošimo naokolo na stvari koje nam nisu prioritet, ponestaće nam za ono zbog čega smo ga i sipali. Zbog toga treba da stvaramo i održavamo one navike koje će nas uvek podsećati na to zašto radimo sve što radimo i zbog čega je sve to vredno.

ODRICANJE

Život funkcioniše po principu – koliko dobiješ, toliko daš. Ukoliko je naš cilj veliki i revolucionaran, ne možemo očekivati da baš ništa ne uložimo kako bismo ga ostvarili – nekih stvari moramo da se odreknemo (što ne mora biti nužno loše – možda su stvari na koje nam odlazi najviše vremena, čisto traćenje vremena, razmislite o tome).

DISCIPLINA

Ovo bi podrazumevalo da ostanemo dosledni sebi i svom cilju i bez griže savesti odbijamo stvari koje mogu da nas preusmere sa puta ka našem dugoročnom cilju.

ISTRAJNOST

Poslednja, ali ne manje važna stavka jeste trajanje u procesu dolaženja do cilja i trajanje u održavanju cilja i onda kada se on ispuni.

Kao što ne postoje dve iste strukture ličnosti, tako ne postoje ni dva potpuno ista cilja i načina kako da se dođe do njihove realizacije. Treba da shvatimo da cilj nije stanje koje kada ispunimo treba da zaboravimo i da se vratimo na staro. Cilj je proces koji treba da nas dovede u neko stanje u kojem ćemo moći da živimo samopoudani i ispunjeni i srećni što smo uspeli da postignemo sve što jesmo. 🙂

 

Postavite svoje ciljeve koje ćete zaista i da ostvarite na našoj sledećoj radionici: Ciljevi za 2020. – na DRUGAČIJI način

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.