fbpx

Emocije predstavljaju naša subjektivna (interna) iskustva koja su nastala kao odgovor na određene situacije u našoj okolini tako i na one situacije u nama samima koje interno zamišljamo.

Robert Plučik (Robert Plutchik) je još 1980. godine naveo 8 urođenih emocija: bes, tuga, gađenje, sreća, strah, anticipacija, prihvatanje i iznenađenje. On je naveo da kompleksne emocije kao što su krivica ili ljubav nastaju kombinacijom primarnih emocija.

Emocije nam se javljaju pre nego što razmislimo. Kada osetimo pretnju u našoj okolini, kada smo strastveni u vezi nečega ili kada smo pod stresom, naše emocije su te koje nas vode u akciju.

Akcija je kod nas vidljiva pre svega neverbalno, koliko god želeli da je sakrijemo.

Ukoliko kontrolišete emocije u sebi, kontrolisaćete i vaš pristup sagovorniku. Veoma razumljivo i lako za reći i opet teško implementirati u praktičnim situacijama.

Većina nas ima periferni vid koji se proteže od 180 do 270 stepeni. Usled hroničnog stresa sa dozama povremenog stresa naš vid se smanjuje za 30 stepeni.

Naš mozak i emocije funkcionišu kao otvoreni sistem što znači da stalno šaljemo različite poruke. Krenite da se smejete, iskreno i iz srca i pratite efekat kod vaših sagovornika. Krenite da se namrgoditei isto tako pratite vaše sagovornike. 

Emocije su zarazne! I vi birate koje ćete negovati!

Kontrolom emocija postajemo efikasniji i možemo da upravljamo prvo sobom a zatim i svim ostalim što se dešava u našoj okolini.

Kako kontrolisati emocije?

Činjenica 1: Sanjanjem umanjujete efekat loših uspomena – kada sanjamo, manje koristimo logiku i time određena sećanja blede jer se prave nove veze i novi uvidi. Za naš mozak je isto da li nešto zamišljamo ili se to stvarno dešava.

 • Fokusirajte se na 1 primer – 1 sagovornik sa kojim želite da imate bolju komunikaciju. Odvojite malo vremena (10ak minuta) i zamislite kako izgleda vaša savršena komunikacija. Šta mu govorite i kakav odgovor (pozitivan) očekujete. Primetite sve dobre vibracije i pozitivnu energiju koja vas obuzima u tom trenutku. Zadržite taj dobar osećaj. Zapišite sebi kako ta komunikacija utiče na vas i na vaš dalji odnos. Vizuelizacijom pozitivnih ishoda mi podižemo svoju pozitivnu energiju. To drugi vide i ona se preslikava na njih. 

Činjenica 2: Emocionalna Inteligencija (EI) je jača od IQ-a.

85% vaših finansijskih uspeha ima veze sa vašom ličnošću i sposobnošću da komunicirate, pregovarate i vodite. Samo 15% je vezano za vašu inteligenciju.

Jačajte svoju emocionalnu inteligenciju kroz segmente:

 • SVESNOSTI (Mindfullness, eng): Ukoliko bolje upoznate sebe, bolje ćete moći i da odgovorite na druge ljude. Svesnost se može pojačati kroz:
  Praktikovanje joge, meditacije, tehnika i alata nlp-a i ostalih tehnika koje vam omogućuju da osvestite i upoznate dublje sve segmente svoje ličnosti.
 • SAOSEĆANJA (Compassion, eng): Da bi pravili veze sa drugima u poslu i privatnom životu moramo da pokažemo da nam je zaista i stalo do drugih. Saosećanje praktikujemo kroz:
  Veze sa drugima.
  Možete nabaviti i kućnog ljubimca i samo je bitno da to bude ljubimac sa kojim možete da gradite emocionalne veze.

  Uključite se u neki segment volonterskog rada. Pomozite drugima. Pokažite da vam je stalo.

Praktikovanjem ovih “malih” rituala na svakodnevnom nivou vi pravite veze. Ove veze dalje grade vaše obrasce ponašanja koji vas menjaju.

Ukoliko i vi želite da saznate nešto više oko EMOCIJA i njihovoj ulozi u svakodnevnoj komunikaciji, pridružite nam se na radionici EMOCIJE I KOMUNIKACIJA, koja će se održati 16. maja od 18 do 20.30 časova.

VIŠE INFORMACIJA i PRIJAVE >>>

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]