fbpx

Pričanje priča je u ljudskoj prirodi. Još pre mnogo godina, ljudi su se okupljali oko vatre da bi čuli (i pričali) poučne priče koje su inspirisale, motivisale, edukovale ili prenosile neku važnu poruku. Kvalitetne priče su se prenosile sa kolena na koleno i kada nije postojao pisani način da one budu zapisane.

Danas, pričanje priča (tzv. storytelling) može da se iskoristi kao profesionalni alat u velikom broju oblasti, a mi vam u ovom tekstu navodimo neke od njih.

Prezentacije i javni nastupi

Ukoliko želite da u toku prezentacije angažujete publiku i prenesete neku važnu poruku, moćan alat u tom slučaju biće upravo priče. To mogu da budu vaše lične priče ili tuđe – možda i korporativne priče.

Priče se pamte čak 22 puta više nego činjenice i podaci.

Preporučujemo vam da pripremite priče kojima ćete preneti određenu poruku u toku svoje prezentacije. Pri tome, važno je da imate na umu cilj pričanja konkretne priče, publiku kojoj se obraćate, kao i sam tok priče kako bi na najbolji mogući način angažovala i zadržala pažnju onih koji je slušaju.

Roditeljstvo

Priče koje roditelji koriste mogu da budu višestruko korisne. Nekada će priče decu nasmejati i zabaviti, a nekada će biti poučne i edukativnog karaktera.

Izvor: unsplash.com

Pričanjem priča, probudićete kod deteta interesovanje za dalje istraživanje i čitanje, a možete ih koristiti i za objašnjavanje nekih situacija ili ključne životne lekcije koje želite da vaše dete usvoji.

Marketing i brendiranje

Nekada svesno, nekada manje svesno, brendovi i kompanije nas privuku upravo zbog priče koja nam je ispričana o proizvodu, kompaniji, ljudima koji tamo rade. Više puta je dokazivan pozitivan uticaj korišćenja storytelling-a na brendiranje kompanije (ili pojedinca) i to kroz – reklame, kreiranje sadržaja za različite kanale komunikacije, direktan razgovor sa kupcima…

92% potrošača izjavilo je da bi volelo da reklama za neki proizvod bude u vidu pričanja priče.

Naravno, priče koje nisu istinite i ne prikazuju prave vrednosti biće kad tad otkrivene i mogu proizvesti samo negativan učinak. Zato je važna preporuka da se kroz priče predstavite iskreno – upravo ćete na taj način privući i klijente koji zaista žele da rade sa vama i saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Izvor: smartinsights.com

Liderstvo

Posvećeni lideri često koriste priče kako bi edukovali i motivisali svoje članove tima. Nekada su te priče upućene celom timu, a nekada samo određenoj osobi u timu.

Pričanje priča u ovom kontekstu može da posluži i kao sjajan alat za upoznavanje i povezivanje unutar tima. Ispričajte svom timu nešto o sebi (iz privatnog ili profesionalnog života) i podstaknite ih da i oni podele neku priču sa ostalima.

Izvor: tanveernaseer.com

Direktna prodaja

U direktnom razgovoru sa kupcima, priče mogu da vam posluže da na najbolji mogući način predstavite sebe, proizvod ili kompaniju. Priče su one koje se pamte i prenose emociju što vam omogućava da zainteresujete potencijalne kupce i pre pominjanja konkretnih karakteristika vašeg proizvoda.

Knjiga „Sell with a story“ – Paul Smith

Pričanje priča u prodaji može da se koristi kako na samom početku (za otvaranje prodajnih sastanaka), tako i u toku prodajne prezentacije, ali i na  kraju, pri zatvaranju prodaje i definisanju daljih koraka.

Svakodnevna komunikacija

Ne morate da budete prodavac, marketar, roditelj, lider ili prezenter da biste koristili priče – pa i svakodnevno. Zašto? Zato što su priče sjajan alat u komunikaciji kada želite da bolje objasnite nešto ili zainteresujete sagovornika za određenu temu. Pored toga, priče možete da koristite kada vam je važno da vaš sagovornik zapamti određene informacije.

Oko 60% informacija se zapamti ukoliko se predstavi u vidu priče.

Ne zaboravite važnu stvar – pričanje priča je veština koja se usavršava praksom. Zato, počnite već danas da vežbate i prisećate se vama važnih priča kako biste mogli sasvim opušteno da ih iskoristite kao alat kada se nađete u nekoj od gore navedenih situacija. 🙂

ONLINE KURS: STORYTELLING U PREZENTACIJAMA

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]