fbpx

Cilj vizualizacije su uvidi, a ne slike samo po sebi.

Ovu rečenicu izrekao je američki naučnik Ben Shneiderman koji se posvetio, između ostalog, vizuelnom predstavljanju infromacija.
Vizualizacija, sama po sebi, nudi fantastične mogućnosti za razvoj ideja, prenošenje znanja, zajedničko rešavanje problema, kao i za kreiranje i predstavljanje procesa promene. 

Postavlja se pitanje – Šta je uticalo na porast značaja vizuelnog predstavljanja u biznisu i timskom radu? Odgovor se nalazi u nekoliko trendova:

  1. Crtanje se vraća na velika vrata – ljudi sve više shvataju ograničenja računara i kompjuterskog ekrana i vraćaju se onome što se pokazalo kao najbolje rešenje u prošlosti – tradicionalnom i jednostavnom i, isto tako efektivnom načinu – papiru i olovci.
  2. Raste popularnost uključivanja zaposlenih u odlučivanju i timskog rada – ovo podrazumeva da uspešni menadžeri sve više obraćaju pažnju na zajedničko donošenje odluka, bave se time da li su svi zaposleni upoznati sa kompanijskim ciljevima i pravcem u kom se kompanija kreće kako bi proizveli željeni rezultat.

Kako to onda vizualizacija, odnosno predstavljanje ideja kroz slike utiče pozitivno na zaposlene? Odgovor na ovo pitanje daje Džon Vilis sa Magdalen koledža u Oksfordu: „Idejama treba dopustiti da se nađu u svojim prirodnim okolnostima, onako kako to njihova priroda nalaže; jer što je pisanje lepše, lakše se čita; tako je i sa idejama, što se bolje poimaju, u skladu sa svojom prirodom, brže se prizovu u um; a shodno tome i stvari pomoću kojih njih označavamo.

75%  naših čulnih neurona su vizuelni.

Svaki konkretan predmet nalazi svoj odraz u umu. Neumitnost ove pojave navodi nas da zaključimo kao u svetu misli vlada sledeći zakon: Koliko je slika u umu približnija stvarnome predmetu, toliko je i znanje i o njemu preciznije. U praksi su, međutim, naše slike prilično nejasne i neretko iskrivljene. Iz toga, naravno, proizilazi da je i naše znanje o mnogim svarima neretko veoma maglovito, neprecizno i skučeno.
Upravo zbog toga, kako bi izbegli problem nerazumevanja među zaposlenima, menadžeri pribegavaju metodama vizualizacije i predstavljanja ciljeva i ideja na drugačiji način od uobičajnog.

Pitate se kako bi vizuelno predstavljanje moglo da vam pomogne u vašem radu? Ovo su samo neki od primera:

  • lakša komunikacija
  • jednostavnije razumevanje
  • generisanje ideja
  • prikazivanje procesa
  • razvoj kreativnosti
  • uključivanje zabavnih elemenata

Na ovaj način postići ćete veću saradnju među članovima koji su uključeni u ovaj proces, ali i povećanu dozu kreativnosti, brzog reagovanja na promene i rast efektivnosti timova u današnjem okruženju.

Crtaje i vizuelno predstavljanje može da bude lakše nego što ste mislili! Ako ste zainteresovani da saznate više o ovoj temi, informišite se o treningu Visual Thinking koji organizujemo ovog proleća u saradnji sa jednom od najkreativnijih vizuelnih prezentera – Sandrom Dirks! VIŠE INFORMACIJA>>>

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]