fbpx

Pre nešto više od 18 godina razvila se agilna metodologija. Davne 2001. godine, 17 programera se sastalo kako bi pronašli lakše metode za razvoj softvera. Nakon toga, oni su razvili i objavili Manifest agilnog razvoja softvera sa 12 principa i 4 norme.

Agilna metodologija, umesto detaljnog planiranja na početku projekta, je zapravo otvorena za promenu zahteva tokom vremena trajanja projekta i podstiče stalne povratne informacije od krajnjih korisnika.

„Agile” je termin koji se koristi da opiše opšti pristup razvoju kompleksnih proizvoda. To je zapravo skup metodologija koje daju različite smernice za efikasniji i efektivniji proces razvoja. U Srbiji je taj proizvod najčešće softver jer se Agilan pristup najviše koristi u IT industriji.

Nameće se pitanje – da li je agilnu metodologiju moguće koristiti i van IT industrije? Moguće je! Agilan razvoj  softvera je zapravo stvoren na principima Lean proizvodnje  i organizacionog učenja. Ove ideje nisu bile zasnovane na softveru za početak i mnoge prakse koje se praktikuju u agilnoj metodologiji se mogu primeniti u bilo kojoj industriji.

Kao osnovni postulati agilne metodologije ističu se:

  • lakoća prihvatanja i prilagođavanja promenama
  • fokus je na visokom kvalitetu i razvoju
  • samoorganizovati timovi i timska saradnja
  • uključenost klijenata i njegovih potreba i želja

Ukoliko želite da naučite više na ovu temu, pozivamo vas na radionicu „Keep Calm and be Agile“ koja će se održati 12. februara u Novom Sadu. Na ovoj radionici imaćete priliku da čujete kako je nastala ova metodologija i kako se danas manifestuje u mnogobrojnim uspešnim kompanijama, kao i zašto Agile koncept predstavlja pomak u načinu razmišljanja. Zainteresovani? 🙂 Rezervišite svoje mesto na vreme.

Izvori:
https://dusanmilosevic.com/agilna-metodologija/
https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/hajde-da-pricamo-o-agile-u/

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]