fbpx

U jednom od ranijih tekstova smo pisali o tome šta je to zapravo coaching i objasnili ga kao metodologiju koja nam pomaže da probudimo potencijal koji stvarno svako od nas ima zarad neke konkretne situacije gde možemo da primenimo taj naš potencijal.

Kakve onda to veze ima sa uspehom u vođenju ljudi? Ima, i to velike. U nastavku vam objašnjavamo kako to coaching veštine možete da primenite u radu sa svojim timom kako biste postigli izvandredne rezultate:

1. Pomoću empatije dođite do razumevanja

Kao jedna od veština koje možete da razvijete učeći o coaching-u, empatija predstavlja sposobnost da se emocionalno razume šta druga osoba oseća. Ovo ne podrazumeva da treba da budete besni ako je neko od vaših članova tima besan već da prepoznate emociju i naučite kako da pravilno odgovorite na nju. Na taj način bolje ćete razumeti svoje zaposlene što će dovesti do toga da oni u vama prepoznaju ne samo rukovodioca već i osobu na koju mogu da se oslone.

2. Postavljajte pitanja kako biste izgradili poverenje

Postavljanjem pitanja pokazaćete da vam je zaista stalno do svojih zaposlenih i ne samo to. Naučićete više o svojim zaposlenim i problemima sa kojima se suočavaju. Često pretpostavke koje kreiramo u nedostaku informacija mogu da imaju negativan uticaj na odnose unutar tipa. Zato – ko pita, ne skita.
Pored toga, naučite da postavljate otvorena pitanja kako biste dobili kvalitetnije odgovore. Umesto: „Da li misliš da bismo ovo trebali da uradimo?“ pitajte „Šta misliš na koji način bismo ovo mogli da rešimo?“. Pored otvorenih pitanja, ono što je bitan element coaching veština jeste upravo i aktivno slušanje. Ne pitajte samo da biste nešto rekli već i aktivno slušajte i trudite se da razumete ono što vam vaš sagovornik priča.

3. Ispitajte snage i motivaciju zaposlenih kako biste obezbedili njihov razvoj i napredak

Oni koji se bave coachingom znaju da prepoznaju šta je to u čemu je osoba dobra i da joj pomognu da iskoristi to u nekim drugim situacijama kada je potrebno. Takođe, fokus na to šta motiviše vaše zaposlene može da napravi ključnu promenu u vašem radu. Ne motiviše sve ljude isto i kada naučite više o njihovoj motivaciji moći ćete da im pružite prilike gde će se dokazati i napredovati.

Gde možete da naučite više o temi coaching-a? Upravo na našoj narednoj radionici u ponedeljak 19. februara. Prijavite se za radionicu i učinite prvi korak ka tome da postanete bolji menadžer i lider kakvog vaši zaposleni priželjkuju: VIŠE INFORMACIJA

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]