fbpx

Jeste li ikada proveli ceo dan radeći, a na kraju ipak, nakon najmanje 8 sati provedenih za stolom, niste imali šta da prikažete? Kako je tako nešto uopšte moguće?

 

Što više imamo postavljenih zahteva i novih zadataka bivamo sve više i više zauzeti, a to kompenzujemo tako što počinjemo raditi više i duže. Umesto toga, više bi nam koristio pametniji sistem koji će nam omogućiti da uradimo više posla u jednom satu. Kako bi smo to postigli, neophodno je da prestanemo da radimo jednu stvar koja nam zamagljuje um i koja nas usporava… da se bavimo multitasking – om.

Multitasking nas opterećuje i oduzima nam energiju.

 

Kako to da postignemo?

Potrebno je da radimo manje vremena. Ovo možda zvuči čudno, ali radeći manje možete upravo povećati svoju produktivnost.

 

Ljudski mozak nije stvoren za multitasking.

Probajte da zatražite nekom da hoda brzo, pravolinijski i da rešava neki težak matematički problem. Brzina kojom hoda će se smanjivati kada počne da računa i da razmišlja o odgovoru.

Dok radimo više stvari odjednom, naš mozak se prebacuje sa jedne teme na drugu. Kada prestanemo da radimo zadatak br.1, kako bi smo radili zadatak br. 2, potrebno je u našem umu da obeležimo šta smo radili i gde smo stali kako bi se vratili na zadatak br.1, nakon što obavimo zadatak br. 2. Ovaj zbunjujući niz događaja, prebacuje naš mozak sa teme na temu i upravo kao kod kompjutera, usporava njegov rad kada mu zadate više različitih komandi.

Mnogo ljudi živi u takozvanom ˝Mešovitom režimu˝ – nisu potpuno fokusirani na posao, ali čak nisu potpuno ni isključeni. To ih usporava, sagoreva i u potpunosti im iscrpljuje energiju. Mislite da bi ste to mogli biti vi?

 

Znaci koji pokazuju da ste zaglavljeni u ˝Mešovitom režimu:˝

 

  1. Radite na jednom zadatku sve dok vas nešto ne omete, zatim počinjete novi dok se ne ponovi isto. Imate problema da se fokusirate.
  2. Uvek radite više stvari odjednom, i nikada niste potpuno isključeni. Kada ste na večeri sa prijateljima, pričate o poslu, ili ste kod kuće sa porodicom a ipak konstantno proveravate mailove. Nikada se u potpunosti ne opustite i ne obnovite, zato se sve vreme osećate umorno.
  3. Ne pravite pauze. Skloni ste da radite na zadatku sve dok ga 100% ne završite. Ignorišući mentalne signale da vam je potrebna pauza, trošite svoju mentalnu snagu mnogo brže. Kada vam opadne koncentracija, nemate dovoljno snage da se pokrenete, i dospevate u mešoviti režim.

Naša tela imaju prirodno instaliran ciklus koji reguliše odnos ˝posao – odmor˝. Trkač koji trči bez odmora će uništiti svoje telo, ali trkač koji se previše odmara postaje slab. Šta je rešenje? Trčati i stvoriti malo stresa za organizam, a zatim priuštiti sebi period odmora tokom koga će telo ponovo oživeti i učiniti sebe jačim.

 

Tajna ličnih performansi na poslu, jeste upravo da radimo na sličan način. Ukoliko radite bez pauza, pregorećete – mentalno i fizički. Ali ukoliko se isključujete jako često, vaše performanse će slabiti. Kako bi ste maksimizirali vaš učinak, planirajte vreme za rad u segmentima. Prvi period traje 90 minuta tokom kog ćete biti fokusirani na ono što radite, a nakon koga sledi period pauze od 30 minuta.

 

Pokušajte da vaš prvi ˝režim fokusiranosti˝ na posao završite što ranije u toku dana –  samo jedna sesija tokom koje ste ostali fokusirani 90 minuta i nesmetano radili daće vam značajne rezultate.

 

Sledeći segment će biti vaš prvi ˝režim pauze˝ – tih 30 minuta potpuno se isključite od posla. Ideja je da zamenite ˝zupčanike˝ kako bi ste promenili režim. Dakle, udaljite se od vašeg stola. Nemojte čak ni razmišljati o poslu. Isključite se i opustite se. Kada se budete vratili poslu, trebalo bi da osetite da ste obnovili energiju.

 

Ukoliko ponovite ˝režim fokusiranosti˝ četiri puta u toku dana, imaćete 6 sati kvalitetno obavljenog posla, što je mnogo bolje i produktivnije nego raditi osam sati u kontinuitetu. I svakako mnogo bolje nego osam sati provedenih u ˝mešovitom režimu.˝

 

Vaše misli će biti jasnije jer ste fokusirani. Imaćete mnogo više energije, jer je više nećete trošiti u ˝mešovitom režimu. ˝

 

Obavljaćete više posla za kraće vreme.

 

Izvor:  www.success.com

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]