fbpx

Kićenje jelke, miris kolača i tople čokolade, okupljanja i druženja sa najbližima… sve su to stvari koje nas podstiču da probudimo u sebi praznični duh i uživamo u predstojećim danima. Međutim, nije nemoguće da podstaknete sebe da se tokom cele naredne godine osećate praznično, važno je samo stanje vašeg duha. U nastavku vam predstavljamo nekoliko saveta kako da promenama u sebi i oko sebe ulepšate narednu godinu:

1.Uvedite sebi neku novu naviku

Kada zima dođe, imamo naviku da krenemo da ukrašavamo celu kuću, da se ušuškamo u fotelji uz čaj i dobar film, da okupljamo porodicu za praznike… Zašto u novoj godini ne biste sebi uveli novu naviku?
To ne mora da bude ništa veliko – mogu da budu stvari poput šetnje ili zdravog doručka svako jutro, čitanje knjige svake nedelje ili porodičnog okupljanja svakog meseca. Prema istraživanju Londonskog Univerzitetskog Koledža, potrebno je između 18 i 254 dana da se određena ponašanja „usade“ i postanu naše navike. Pa, šta čekate? 🙂

2. Postavljajte ciljeve tokom cele godine

Većina ljudi na kraju svake godine se osvrne na prethodnu godinu razmišljajući o tome šta su uradili, a šta ne, i šta bi želeli da ostvare u narednoj. Tada najčešće uzimaju papir i olovku i sastavljaju spisak novogodišnjih odluka, odnosno ciljeva za narednu godinu. Zašto to ne biste radili tokom cele godine?
Postavljajte sebi dnevne, nedeljne, mesečne planove. To mogu da budu manji ciljevi koji vode do ostvarenja vaših novogodišnjih odluka. Ne zaboravite da ih zapisujete! Istraživanje je pokazalo da je 10 puta veća verovatnoća da ćete ostvariti cilj ako ga zapišete. Isto tako, ne zaboravite da nagradite sebe nakon ostvarenja svakog cilja, ma koliko mali on bio. Na taj način, podstičete vaš mozak da luči hormon sreće i zadovoljstva čime pokrećete motivaciju za ostvarivanje i ostalih ciljeva.

3. Posvetite se sebi

Praznici su uglavnom dani kada uzimamo slobodne dane, opuštamo se i činimo nešto za sebe. Zašto tako ne bi bilo tokom cele godine?
Pritom, ne morate da date otkaz i provedete celu godinu u banji ili na nekoj plaži. Male stvari mogu da čine razliku. Imate li pola sata svakog dana da pročitate nekoliko stranica knjige koju odavno želite pročitate? Imate li nekoliko sati svakog meseca da priuštite sebi odlazak na neku radionicu ili događaj na temu koja vas istinski intersuje? Priušite sebi 10 minuta meditacije svako jutro. Niko nije rekao da će to biti lako, međutim, setite se one rečenice: Uspeh čini samo 10% inspiracije, a 90% rada i truda. Razmislite vrlo dobro koje su to stvari koje vas usrećuju i ne čekajte praznike da učinite nešto lepo za sebe.

Iskreno se nadamo da će vas ovi saveti bar podstaći na razmišljanje o tome kako da ulepšate sebi godinu koja je pred nama. Mi ćemo biti uz vas i u narednoj godini da zajedno učimo i napredujemo, kao i do sada. Srećni praznici! 🙂

Prijavite se za besplatan novogodišnji webinar o postavljanju novogodišnjih ciljeva- hajde da ovaj put budu zaista realizovani! 🙂 VIŠE INFORMACIJA>>>

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]