fbpx

Koliko puta ste započinjanje neke nove navike ostavili za početak nove nedelje ili novog meseca?

Prilikom odgovora na ovo pitanje budite zaista iskreni prema sebi.

Od ponedeljka krećem na dijetu!” ili “Od 1. u mesecu ću zaista krenuti na onaj kurs jezika na koji već odavno planiram da se upišem!

Zvuči poznato? 🤔

Verovatno ste se bar nekada našli u sličnoj situaciji.

I naravno vrlo brzo se približi i taj ponedeljak i početak novog meseca, a šta onda radimo – odlažemo!

U pozadini ovog ponašanja nalazi se veoma važno pitanje, a to je – Zašto nam je toliko teško da se pokrenemo na promenu i prekinemo sa primenom neke nekorisne navike ili započnemo neku novu koja je bolja za nas i koja nas vodi ka ostvarenju našeg cilja?

Verovatno ste čuli da nam je potreban 21 dan kako bi počeli sa usvajanjem nove navike. Međutim ova brojka zaista može da bude individualna za svakog od nas. U većini slučajeva potrebno je od 18 do 254 dana da osoba stekne novu naviku i u proseku 66 dana da novo ponašanje postane automatsko.

Navike nastaju mnogobrojnim ponavljanjem određenog ponašanja i one ostavljaju poprilično trajne puteve u našem mozgu. Zbog toga nam promena navike teško pada i potrebno je dosta vremena kako bi staru naviku zamenili nekom novom.

Ali bez obzira na to, mi možemo izgraditi nove puteve (sinapse) u mozgu svesnim biranjem da, drugačije nego što smo navikli, odgovorimo na neku situaciju.

Kako onda da najlakše počnemo sa primenom nove navike?

Evo nekoliko jednostavnih saveta koje možete da isprobate kada odlučite da počnete sa primenom nove navike:

  • Primenjujte novu naviku na svakodnevnom nivou – Doslednost je ključna ukoliko želite da usvojite novu naviku. Aktivnosti koje obavljate samo jednom u nekoliko dana teško da će vam postati navika.
  • Počnite malim koracima – Ne pokušavajte da u jednom danu potpuno promenite svoj život. Vaši stari obrasci ponašanja rezultat su dugotrajnog ponavljanja. Usvajanje novih navika takođe zahteva vreme i ponavljanje novih obrazaca. Na primer: Ukoliko želite da vežbate sat vremena svakog dana, započnite ‘malim koracima’, i za početak usvojite naviku da vežbate svaki drugi dan po sat vremena.
  • Okružite se podsetnicima – kako bi ostali konzistentni u primeni nove navike, postavite sebi podsetnike u kalendaru, zalepite post-it papire u svom radnom okruženju ili jednostavno zapišite na papir mali podsetnik koji će vam uvek biti blizu i tako se osigurajte da nećete zaboraviti da primenite novu naviku.
  •  Uklonite “iskušenja” iz svog okruženja – Preuredite svoju okolinu na način da ne dolazite u dodir sa iskušenjima u prvih tridesetak dana nakon početka primene nove navike. Na primer: Ukoliko želite da gledanje televizije pred spavanje zamenite čitanjem knjige otkažite pretplatu kod kablovskog operatera.

Za kraj, ako vam je teško da se pokrenete i promenite određene nekorisne navike i usvojite neke nove i bolje po vas možda vam NLP alati i tehnike mogu pomoći u ovom procesu.

NLP trening je za sve koji zaista žele da rade na sebi. Naši predavači stavljaju fokus na teme unapređenja komunikacije, postavljanja i ostvarivanja ciljeva i pokretanje željene promene što je do sada privuklo veliki broj osoba – od studenata, direktora kompanija, preduzetnika, pa i trenera, koučeva, HR menadžera, marketing stručnjaka, ali i psihologa, profesora…

U subotu 23. oktobra startuje nova grupa polaznika NLP Practitioner treninga.

Više o treningu NLP Practitioner saznajte ovde.

Ne čekajte početak novog meseca da bi započeli sa promenom, počnite sada!

Kontaktirajte nas već danas kako bismo popričali o konkretnoj ponudi za vas.
Telefon: 021 66 11 716
Mobilni telefon: 064 649 26 48
E-mail: office@bridge.co.rs

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.