fbpx

Sedite ili stojite. Gledate u svoj telefon/tablet/računar. Dobijete ideju – treba mi novi ranac. Žurno ukucavate pojam i za par sekundi pred vama se nalazi čitav novi svet. Sada nastupa novi problem, koji izbor napraviti?

Ovo je jedna mala epizoda iz naših života i ovi segmenti nam se stalno dešavaju. Nekada su to male odluke a nekada velike i ustvari, nema malih i velikih odluka, postoje samo iskustva i posledice tih odluka.

NLP (Neurolingvističko programiranje) se bavi:

  • Načinima kako “upijamo” informacije
  • Kako te informacije procesuiramo lingvistički i
  • Programima koji nastaju

Da uprostimo na primeru odluka: 

  • Javi vam se želja da promenite nešto u životu, na primer, posao. Krenete da razmišljate šta biste mogli da radite i uključuju se razni “filteri” koji se nalaze u vama i koji su rezultat vaših dosadašnjih iskustava. – NEURO
  • Neki “glas” u vama govori: “Pa ti si nekada stvarno uživao/la u kreativnim stvarima”. Ovaj glas se ohrabri i poviče: ”A da se okušam ja u marketingu?”.  Sa osmehom krećete da pretražujete oglase na Infostud-u koji su vezani za marketing. – LINGVISTIČKI
  • Već smišljate šta biste mogli da radite i kreirate slike kako u kreativnom okruženju radite na novim kampanjama. PROGRAMI se aktiviraju.

A onda se desi život. 

Scenario – Niko ne odgovara na vaše email-ove – NEURO deo ovo skuplja i šalje dalje. Vaši filteri se menjaju. Iz LINGVISTIČKOG dela kreću nove poruke: “Hmmm, jesmo rekli da smo za to, al’ ipak, možda i nije dobra ideja.” Kreće sumnja. Entuzijazam popušta. – PROGRAMI.

NLP nam daje alate kako da ovu i slične situacije gledamo kao IZAZOVE. Ne sviđa se mnogima kada probleme zovemo izazovima i to jeste tako. Naš mozak ima dovoljno negativnih misli dako i ovo stavimo u tu konotaciju mi polako tonemo. 

Šta možemo tada?

 

#1 – Izazovite svoje izbore

Postavite sebi sledeća pitanja: 

  • Šta mi je stvarno važno u životu?
  • Koliko mi je to važno?
  • Šta sam spreman/a da uradim za to?
  • Kako ću se posvetiti da uradim sve da bih došao/la do cilja?

Iskreni odgovori će vam pomoći oko izbora. Naglašavam ISKRENI! Ne oni koji dajete kao društveno poželjne prijateljima i poznanicima.

 

#2 – Podržite svoje izbore

Kada otkrijete šta stvarno želite, definišite CILJ sa detaljima kako to tačno izgleda? 

Napravite PLAN i STRATEGIJU kako ćete to realizovati.

Pratite svoj napredak – MENJAJTE SE ako nešto ne ide kako ste zamislili.

 

#3 – Učite iz svojih izbora

Nedavno sam čuo sjajnu izreku/citat našeg glumca Dragana Gagija Nikolića:

Iskustvo je najbolji učitelj u životu. Da je skup – jeste, ali, kad objasni – razumeš.”

U NLP-u jedan od principa kaže da: “Ne postoji neuspeh, postoji samo rezultat.”

Čak i ako neka opcija dugoročno nije naš najbolji izbor, u datom trenutku na osnovu informacija koje imamo i prethodnog iskustva ona je trenutno najbolja i trebamo da učimo iz tog iskustva.

Ne postoji idealan scenario. Naši izbori su deo nas i kao takve trebamo da ih prihvatimo i da pre svega učimo iz njih. NLP vam daje strukturu kako da bolje razumete svoje izbore i da se usmerite ka cilju.

Ukoliko želite da saznate kako vam NLP tehnike i alati mogu pomoći u izboru pravih opcija prijavite se za trening NLP Practitioner koji startuje na jesen. 🙂

Potrebno je da budete hrabri, spremni na promenu i željni da pomalo eksperimentišete 😉

I, jeste li? 😉

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.