fbpx

Svi koji imaju priliku da često prezentuju žele da njihove prezentacije ostave jak utisak i da budu dugo upamćene, ili bi bar tako trebalo biti. 🙂 Kažu da slika vredi hiljadu reči, pa shodno tome prezentacije bi trebale da budu organizovane tako da drže pažnju, ostaju dugo u secanju i da asociraju na prezentera/brend/kompaniju.

Kako da maksimiziramo šanse da naše prezentacije ovako ostanu upamćene?

Ukoliko koristite Power Point za vizuelni deo prezentacije u nastavku vam dajem par korisnih saveta:

1. MANJE JE VIŠE – po ko zna koji put…

Svaki slajd bi trebao da ima što manje teksta a što više da pokriva sama slika. Naš um se fokusira (u datom momentu) na samo 7 +/- 2 informacije i zato vašim slušaocima dozvolite da te segmente pažnje popune sa samo par informacija – slika + JEDAN DO DVA reda teksta.

Primer 1: Ovim slajdom sam prikazao kada na ukazanu određenu priliku mi možemo da napravimo uticaj i da se taj uticaj širi kao plamen među šibicama.

Primer 2: Slajd ilustruje ključne tačke koje sam ponovio nakon određene celine koju smo prošli.

Primer 3: Ovaj slajd govori o retrospektivi na koju se vraćate nakon izlaganja.

2. IZBOR SLIKA

Slike koje prate vašu priču trebaju da su interesantne, intrigantne i da pokrenu EMOCIJE kod vaše publike. U tu svrhu , ne morate uvek koristiti slike koje reprezentuju direktno vaš proizvod, preporuka je da tražite sliku koja kroz preneseno značenje (metaforu) govori o poruci koju prenosite. Probudite kreativca u sebi i smislite koja metafora najbolje opisuje vas ili vaš proizvod/kompaniju i u Google pretragu ukucajte ključne reči te metafore.

Primer 1: Želimo da prezentujemo slajd sa proizvodom koji nosi poruku izazova sa kojima se srećemo:

Primer 2: Želim da naglasim da cesto treba izbegavati suviše detaljna objašnjenja:

Na vama je da vaša priča bude dovoljno uverljiva i da prati ove slike.

3. BOJE

Izbor boja bi trebao da bude dosta sveden tj. da se koristi samo par boja koje reprezentuju vas i vaše poruke. Izaberite boju i dalje kombinujte. Za ovaj deo preporučujem sledeće sajtove:

Celokupnu prezentaciju kao primer možete pronaći na sledećoj ADRESI >>>

Dodaci:

Izvori slika:

Stranice gde možete naći zanimljive template – za Power Point:

 

Autor teksta: Josip Bošnjaković

Josip se treninzima i razvojem ljudi i organizacija bavi poslednjih 14 godina. Pre trenerske i konsultantske karijere, Josip je imao 8 godina iskustva u prodaji, marketingu i upravljanju kroz pozicije u više domaćih i stranih kompanija. Kreativnost, doslednost i fleksibilnost su odlike njegovog pristupa treninzima.

 

Pogledajte i:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]