fbpx

Zna se da neverbalna komunikacija obuhvata kako glasovno izražavanje (tonalitet, melodičnost, brzinu govora…), tako i govor tela (izraz lica, pokreti ruku, način sedenja…). Ono što je najbitnije jeste da je neverbalna komunikacija manje izložena svesnoj kontroli od verbalne. Stoga, ona može da naglašava verbalnu, ponavlja verbalnu, zamenjuje verbalnu, dopunjuje verbalnu, protivreči verbalnoj kominikaciji.

Zato, ukoliko želimo da budemo uspešni u komunikaciji, moramo da počnemo da obraćamo pažnju, ne samo na reči koje naš sagovornik izgovara, već i na njegovu neverbalnu komunikaciju. U nastavku vam predstavljamo nekoliko saveta za uspešno tumačenje upravo neverbalnih aspekata komunikacije:

1. Otvorite čula

„Stvar je u tome kako ste izgledali kad ste nešto rekli, a ne šta ste rekli.“

Mi često tumačimo neverbalnu komunikaciju ljudi sa kojima komuniciramo, bilo na svestan ili nesvestan način. Koliko puta vam se desilo da „slutite“ ili „intuitivno osećate“ da je neko neiskren ili da pokušava da vas prevari? Istraživanje psihologa sa Hardvardskog univerziteta pokazalo je da žene mnogo spremnije raspoznaju govor tela nego muškarci. To je zato što žene poseduju urođenu sposobnost da hvataju i dešifruju neverbalne signale, kao i vrlo istančan osećaj za sitne detalje. Ovo najčešće nazivamo „ženskom intuicijom“.

Stoga, kada želite da protumačite neverbalnu komunikaciju neke osobe morate zaista da otvorite svoja čula. To ne znači da treba da prestanete da slušate šta osoba govori, već da istrenirate svoj um tako da počne da obraća pažnju i na druge stvari poput:

  • ritma disanja
  • načina govora (jačina, ritam, boja glasa)
  • pokreta očiju
  • izraza lica
  • pokreta tela (pokreti ruku, način sedenja…)

Kada počnete da obraćate pažnju i na ove stvari, dobićete mnoštvo novih, a korisnih informacija koje možda niste ni očekivali.

2. Ne prenagljujte sa zaključcima

Ono što je od izuzetnog značaja kada tumačite neverbalnu komunikaciju jeste da razlikujete čulne opise, odnosno činjenice, od svojih interpretacija. Pa, na primer, umesto da stvorite svoju intepretaciju da je neko nervozan, zastanite na trenutak i porazmislite na osnovu čega ste to zaključili. Pa navedite sebi nekoliko činjenica poput: sagovornik ubrzano diše, često se češka po glavi, ne gleda me u oči i slično.

Osnovno pravilo kod tumačenja neverbalne komunikacije jeste da pronađete minimum 3 čulna opisa kod sagovornika kako biste izveli zaključak iz toga. Recimo: „Primećujem da ti se zenice šire, blago si pocrvenela i ubrzano dišeš…verovatno ti se dopadam :)“.

Najčešće greške kod tumačenja govora tela jeste kada izvedemo interpretaciju na osnovu samo jednog zapažanja. Jer cupkanje nogom ne mora da znači da je neko nervozan, možda mu je noga utrnula ili mora do toaleta. Pogrešno tumačenje znakova neverbalne komunikacije može da dovede do ozbiljnih problema u komunikaciji.

3. Odreagujte na ono što ste primetili

Mi volimo ljude koji su nam slični. Stoga, kada primetite određene elemente neverbalne komunikacije kod svog sagovornika, usaglasite se sa tim. Neke od stvari koje možete da uradite su:

  • usklađivanje položaja tela
  • usklađivanje glasa: tonaliteta, brzine…
  • usklađivanje disanja

Takođe, kada protumačite određene znake i na osnovu toga izvedete zaključak, odreagujte u skladu sa tim. Ukoliko ste zapazili da je osoba nervozna, pronađite način da je polako dovedete u stanje opuštenosti. Ako vidite da komunikacija ne ide u željenom pravcu, postoji mogućnost da ste pogrešili, vratite se na prvobitan korak i ponovo otvorite svoja čula i uočite stvari koje možda prvobitno niste.

Ukoliko želite da naučite više o neverbalnoj komunikaciji i komunikaciji uopšte i da radite na svom ličnom razvoju, informišite se o NLP Practitioner treningu OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.