fbpx

Kada pomislimo na slobodno vreme, prvo što nam padne na pamet je vreme koje nam ostaje nakon završenog radnog dana na poslu, susreta sa decom nakon škole ili zabavišta, završenog ručka ili treninga.

Pitanje je – da li je to zaista naše “slobodno vreme”?

Adekvatan odgovor ne postoji. Postoji objašnjenje šta je slobodno vreme i šta ono podrazumeva, ali istina leži isključivo u nama.

Nekima je to kvalitetno provođenje vremena sa porodicom, šetnja psa, čitanje knjige, meditacija, dok sa druge strane imamo osobe kojima je slobodno vreme kuvanje, slikanje ili vožnja biciklom.

Problem slobodnog vremena

Svi imamo na raspolaganju istih 24h. Kako je onda moguće da neki postignu više u toku dana?

Suština organizacije vremena nije u tome da li neko ima više vremena na raspolaganju, nego kako ih koristi:

  • koje aktivnosti biramo u toku dana,
  • kako postavljamo prioritete (da li ih se držimo),
  • koliko vremena utrošimo na određene aktivnosti.

Najbitnije pri početku novog radnog dana jeste san, a ono što takođe utiče na vase raspoloženje jeste hidratacija i način ishrane. Nakon toga dolazi plan koji treba da podrazumeva šta ćete raditi u toku dana i kako ćete iskoristiti svoje slobodno vreme.

Društvene mreže jedne su od ključnih razloga zašto danas nemamo slobodno vreme. Nebitno od doba zrelosti, društvene mreže i samo provođenje na mobilnom telefonu ili računaru su razlozi zbog kojih nemamo zapravo dobro iskorisćeno vreme. Koliko god surfovanje na internetu ume da bude zabavno, zapravo takvo provođenje vremena teško možemo sutra nazvati kvalitetnim.

Kako izbeći “traćenje” vremena?

Ovo su 3 stvari koje vam mogu pomoći:

  • Smislite jednu stvar kojoj želite da se posvetite u narednom periodu.

Šta je ono čemu biste se posvetili ove nedelje? Napravite svoj plan na nedeljenom nivou. To može biti neki kurs, izlet, odlazak u muzej, planinarenje, čitanje knjige…

  • Zapišite na papir na šta vam najviše odlazi previše vremena i zamenite je sa onom kojoj želite da se posvetite.

Napravite neki svoj “mini uviđaj” na vašu svakodnevnicu i na osnovu toga proceniti šta je to na šta vam odlazi “bespotrebno vreme” i zamenite ga svojim hobijem ili stvarima koje vas ispunjavaju.

Većina ljudi zapravo provodi mnogo vremena na društvenim mrežama ili gledajući televiziju. Iako nam se u prvom momentu čini da je to pravi način da se opustimo, nakon nekog vremena postoji mogućnost pojavljivanja osećaja krivice, i pitanja da li smo mogli nešto produktivnije uraditi.

Na primer: Danas sam tri sata gledala epizode serije koju sam već odgledala pre 2 godine, mislim da je to bilo iz čiste dosade. A zapravo sam mogla da odem na kej da trčim.

  • Smanjite društvene mreže

Danas je retko naići na osobu koja nema nalog bar na jednoj društvenoj mreži. Svakome od nas se može desiti da upadnemo u “virtuelni lavirint”, iz kojeg na kraju teško izlazimo.

Ukoliko u potpunosti ne možete smanjiti društvene mreže, pokušajte da ih zamenite nekim korisnijim aplikacijama.

Na primer:

  • Duolingo je odlična aplikacija za učenje stranih jezika. U ponudi imate 27 stranih jezika, istovremeno možete učiti više jezika.
  • Bookmate je aplikacija na kojoj možete čitati knjige. Ukoliko ste u pokretu u bilo kom trenutku putem telefona ili računara možete čitati svoju omiljenu knjigu. Takođe ova aplikacija je odlična za osobe koje preferiraju čitanje u online formi.
  • Tiimo – Visual Daily Planner je aplikacija koja vam pomaže da organizujete vaš svakodnevni život, uz ovu aplikaciju držaćete stiktno vaših rutina i obaveza, bilo gde da se nalazite ova aplikacija će biti uz vas na vašem mobilnom telefonu.

Da biste kvalitetno proveli svoje vreme nije potrebno da se potpuno reorganizujete, najvažnije je da slušate sebe i pratite svoje želje i potrebe.

Hobi kao deo slobodnog vremena

Pronalaženjem hobija upoznajete više sebe, i  na taj način doprinosite sopstvenoj sreći.

Ono čemu zapravo možete da poklonite svoje slobodno vreme jeste upravo hobi.

Hobi može biti i planinarenje, ples, pčelarstvo, vrtlarstvo…

Kroz hobi možete proširiti znanje, veštinu i iskustvo. Takođe, možete uspostaviti kontakte sa ljudima koji imaji ista interesovanja kao i vi.

Svaki početak ume biti težak, ali trud se uvek na kraju isplati. Neki biznisi su započeti kao hobiji i kasnije dostigli neverovatne rezultate upravo jer se ta aktivnost obavljala radi ličnog zadovoljstva.

Takođe, pioniri svojim novopečenim hobijima ponekad započnu novu industriju kao npr. Steve Jobs i Steve Wozniak – industriju PC računara svojim Apple-om.

Za kraj ostavljamo vas sa citatom:

“Vreme je novac koji imaš u svom životu. To je jedini novac koji imaš i samo ti odlučuješ kako ćes ga potrošiti. Budi pažljiv i ne dopusti da ga drugi troše umesto tebe”.  – Karl Sandburg

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.