fbpx

Kroz mnoge treninge koje radimo sa kompanijama i poznanstva koja pravimo sa liderima, kao i sa onima koji će to tek postati, došli smo do 3 uvida šta je to što danas pravi razliku u liderstvu. Navodimo vam ove uvide u nastavku, kao i NLP alate koji vam mogu pomoći u ovom segmentu.

NLP – Neurolingvističko programiranje je pre svega komunikacioni model, koji se bavi komunikacijom sa samim sobom i sa drugima, kako bi se živeli konkretni i specifični ciljevi. Sam model se sastoji od mnogo alata i konkretnih iskustava koji vam daju upotrebljiva znanja u raznim situacijama. Nastao je modelovanjem vrhunskih psihoterapeuta koji su imali uspeha u radu sa ljudima.

A šta je to liderstvo i koje su sve komponente?

Neke od definicija liderstva su:

  • Aktivnost vođenja grupe ili organizacije ka cilju.
  • Sposobnost pojedinca ili grupe pojedinaca da utiču i vode ljude.
  • Proces društvenog uticaja koji maksimizira napor drugih na putu ka cilju.

Svaka od definicija se bavi sa 3 komponente:

  1. Liderom
  2. Članom tima
  3. Procesom liderstva

UVID #1 – Liderstvo je stanje, ne momenat

Ljudi na treningu očekuju par caka i rešenja kako da “poprave” svoje članove time. Uvidom u sve komponente koje mi kao pojedinci posedujemo, počinjemo da shvatamo da je nekada problem u nama, liderima a ne članovima tima. Izgradnja FLEKSIBILNOSTI i OTVORENOSTI gradi temelj na kome ćemo pokrenuti naše članove tima. I samo da budem jasan, izgradnja znači proces koji će da traje.

Jedan od NLP principa nas uči: ”Mapa nije teritorija.”, što praktično znači da svako ima svoje viđenje stvarnosti i što više upoznajemo druge i što smo spremniji da prihvatimo njihove stavove, uverenja i ponašanja, gradićemo i svoju fleksibilnost. Ne znači da se slažemo sa drugima i znači da to prihvatamo kao deo njih.

NLP alati koji pomažu liderima: Ciljevi, Neurologički nivoi, Chunking, Metaprogrami, Submodaliteti, pitanja iz Meta modela, Reframing, NLP tehnike …

UVID #2 – Poverenje pravi razliku

Svašta smo spremni da uradimo ukoliko nekome verujemo. Naša sposobnost da gradimo poverenje se formira od detinjstva i menja se iskustvom.

Zamislite situaciju, u kojoj, kolega koji vam je obećao da će vas odmeniti dok ste na odmoru, to ne uradi. Vi se razočarate i gubite poverenje. Možete ići dalje pa formirati generalizaciju: “Ma svi su oni isti.” i time polako gubite poverenje u članove tima. 

Isto popodne, morate po klince vanredno u vrtić a važan sastanak treba da se desi i tražite od drugog kolege da bude na istom. On pristaje. “A ha, ima i ovih ok kolega.” Vaša percepcija poverenja se menja. 

Iskustva nas menjaju i što ih više pravimo, bićemo mentalno fleksibilniji. Jedan od NLP principa kaže: “Iskustvo ima strukturu.” Hajde da upoznamo svoju strukturu i da budemo spremni da je nekada i menjamo zarad konkretnog cilja.

NLP alati koji pomažu liderima: Reframing, pitanja iz Meta modela, Usaglašavanje, Metaprogrami, Chunking, Feedback, Reframing, Strategije, NLP tehnike …

UVID #3 – Odnosi su proces

Poslednji uvid je usko povezan sa prethodna dva. Sve što radimo zahteva vreme i proces. Već sam napomenuo da bismo želeli brze rezultate i ti rezultati jedino dolaze ako su deo procesa. Dajte sebi vremena, učite dok se menjate i pre svega: dajte šansu promeni. Jedan od NLP principa kaže: “Ako nešto ne funkcioniše, probaj nešto drugo.” Vrlo jasno i logično i opet, nije uvek primenjivo u praksi.

NLP alati koji pomažu liderima: Chunking, Reframing, pitanja iz Meta modela, Neurologički nivoi, metaprogrami, Submodaliteti, NLP tehnike…

Šta postižemo NLP alatima?

Ovim alatima, pre svega menjamo sebe i kao rezultat te promene menjamo i druge ljude. Promena nije laka i jeste moguća. I sam NLP Practitioner, kao prva stepenica NLP sveta, traje 7-8 meseci, što vam daje vremena da napravite nova iskustva, bolje upoznate sebe i kreirate nove strategije za uspeh.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.