fbpx

Zvanično je i (subjektivno) „najduži mesec u godini“ iza nas. Praznici su prošli. Novogodišnje odluke donete i zapisane.

Ako i među vama ima onih koji su među svoje novogodišnje odluke stavili i onu da će više čitati, u ovom tekstu ćete pronaći nekoliko zanimljivih preporuka. 🙂

1. „Kako da dođete do moćnih ideja“ – Dave Birss – Sistem za izvanredno razmišljanje i kreativnost

Verovatno i vi često čujete u svom okruženju frazu „kreativna blokada“. Ili je često i kod sebe osetite. Možda želite da unapredite svoj rad, ali nikako da vam neka „sjajna“ ideja padne na pamet.

U ovoj knjizi naći ćete veliki broj praktičnih i korisnih saveta upravo za razvoj kreativnosti i dolaženje do moćnih ideja bez obzira na to da li ste u sferi marketinga i prodaje ili se bavite nečim sasvim drugačijim.

 

2. „Scrum“ – Džef Saterland – Umetnost postizanja duplo više za upola manje vremena

Novi načini poslovanja donose sa sobom, kako benefite, tako i promene. Nezavisno od toga da li radite u kompaniji koja je već uvela Scrum u svoje poslovanje ili želite da unapredite postojeće procese, u ovoj knjizi ćete pronaći mnoštvo korisnih informacija i saveta.

Ono što je sigurno jeste da ćete, nakon čitanja ove knjige, razumeti zašto Google, Amazon, Apple i ostali giganti koriste Scrum u svom poslovanju, ali i kako ovaj model možete da primenite u svim segmentima života.

Izvor: quotemaster.org

 

3. „Mindfuck“ – Petra Bok – Zašto sabotiramo sami sebe i šta možemo da uradimo protiv toga

Već sam naziv knjige privuče pažnju. 🙂 „Izraz MINDFUCK se odnosi na sve misli i osećanja kojima svakodnevno sebe sabotiramo: kada se ne usuđujemo da učinimo nešto što bismo želeli; kada izgaramo za druge i za posao i kada ostajemo u odnosima koji nam već odavno ne prijaju.“ (izvor: delfi.rs)

Koliko često vam se ovo dešava? Nekada smo toga svesni, a nekada nismo ni svesni sve dok ne ostetimo dugoročne posledice takvih postupaka. Saznajte kako da uradite ono što zaista želite i naučite da se borite za sebe – to je veština koja se vežba i uči dugoročno, ali koja donosi izuzetne benefite.

 

4. „Mali princ“ – Antoan de Sent Egziperi

Pomalo neobična preporuka za ovu listu, zar ne? 🙂 Ova knjiga je objavljena još davne 1943. godine, ali i dalje nosi snažnu poruku koja je relevatna i za današnje društvo i način života.

Neki bi rekli da je ovo samo dečija knjiga, mi se ne bismo složili. Prisetite se sjajnih knjiga koji ste čitali kao deca i time, ne samo da ćete prizvati uspomene, nego ćete shvatiti koliko iste stvari posmatrate na drugačiji način.

Izvor: secanja.com

5. „The Difference“ – Scott Page – How the Power of Diversity Creates Better Groups, Firms, Schools, and Societies

Svako od nas je poseban na svoj način. Međutim, način života nas sve više navodi da se „utopimo u masu“ i da se trudimo da ne odskačemo mnogo od većine. Ipak, u ovoj knjizi saznajemo zašto je dobro da budemo drugačiji i kako nam to zapravo pomaže da budemo uspešniji.

Svako voli da radi na način na koji mu/joj prija, međutim, ono što je činjenica jeste da timski rad (a pri tome mislimo na timove sastavljene od osoba različitih veština, načina razmišljanja, iskustava) donosi svoje benefite kako za organizacije, tako i za društvo u celini.

Ova knjiga je sjajno štivo za lidere timova, ali i za sve koji (ne) vrednuju timski rad – otkriva mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija.

Šta vi čitate ovih dana? 🙂

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.