fbpx

Koliko puta vam se desilo da objašnjavate svom sagovorniku nešto prilično detaljno i jasno, ali vas on ništa ne razume? Da li ste pokušali da motivišite osobu sa pričom „koja bi svakoga motivisala“, ali vidite da nešto ne funkcioniše? Osećate li kako vas očaj i beznađe obuzmu u ovakvim situacijama?

Daćemo vam savet: sledeći put pokušajte da se VI prilagodite sagovorniku, a ne da očekujete da se on prilagodi VAMA. Zašto tako? Ljudi se teško menjaju, pogotovo ako to ne žele ili ne shvataju zašto bi tako trebalo. Stoga, pogrešno je očekivati da će vaš sagovornik dati sve od sebe da vi imate kvalitetnu komunikaciju, pogotovo ako ne vidi direktan benefit toga za sebe. Vašem zaposlenom je mnogo lakše ako ne razume vaša upustva da odradi zadatak na svoj način. Vašem kupcu je lakše da shvati vaše reči na svoj način i da sebi i vama izgovor zašto neće kupiti ono što mu nudite.

Šta je to što VI možete da uradite kako biste preneli poruku na način da je vaš sagovornik razume onako kako VI želite?

1. Stavite se u njegove „cipele“

Koliko god pričali da smo fleksibilni, mi svet u 99% slučajeva posmatramo iz svoje perspektive. Zastanite na trenutak u razgovoru, izađite iz te pozicije i stavite se u poziciju svog sagovornika. Koristeći informacije koje imate o toj osobi, razmislite o toj situaciji iz njegovog ugla – Kako to zvuči? Da li ima koristi od toga? Šta koči dalju komunikaciju?
Izbacite iz glave razmišljanja poput: „Pa ja bih u toj situaciji sigurno…“ ili „Ovo je za mene…“ i osmorite svet kroz oči osobe sa kojom razgovarate.

2. Obratite pažnju koja čula dominantno koristi

Da li ste primetili kako jednu istu stvar nekoliko osoba može da ispriča na različite načine? Pa na primer:
Osoba A: Prezentacija nije izgledala dobro…
Osoba B: Ova prezentacija mi nije zvučala sjajno…
Osoba C: Nemam dobar osećaj kada je ova prezentacija u pitanju…
Mi svet percipiramo našim čulima i sve ih koristimo sve vreme, međutim, često dajemo prednost nekim čulima u odnosu na druge. Nekome je bitnije kako jelo izgleda, nekome pak kako miriše. Neko voli da čuje šta prodavac ima da kaže, neko da vidi kako to radi, a neko da isporoba proizvod da bi se odlučio za kupovinu.
Oslušnite svog sagovornika. Kako se on ili ona izražavaju? Da li dominantno koriste reči poput videti i posmatrati („Kristalno jasno vidim svoju situaciju.„) ili čuti i slušati („Odzvanjaju mi u ušima njegove reči.„) ili pak osetiti („Osećam da je ovo prava prilika za mene.„)? Ukoliko na taj način predstavite ono što ste hteli da iskomunicirate, vaš sagovornik će vas mnogo bolje razumeti.

3. Usaglasite se sa načinom na koji sagovornik govori

Kao što smo više puta pominjali, sama informacija u komunikaciji čini samo 7%, mnogo značajniji su tonalitet glasa (38%) i govor tela (55%). Stoga, obratite pažnju na način na koji vaš sagovornik govori – jačina glasa, ritam, boja glasa… Ne morate pritom apsolutno da „iskopirate“ sagovornika i da dođete u situaciju da ispadne da se rugate. Dovoljno je da pričate tiho ako vidite da tako i vaš sagovornik komunicira. Ako primetite da on polako izgovara reči, usporite i vi. Videćete kako komunikacija dalje lakše teče.

Jedan od NLP principa glasi: „Reakcija sagovornika daje značenje komunikaciji.“ To znači da vaš slušalac nema odgovornost da primi poruku onako kako biste vi želeli, već vi treba da budete fleksibilni. Usvojite ovaj princip bar u toku jednog razgovora i javite nam ima li promena u uspešnosti komunikacije. 🙂

Svi zainteresovani da unaprede svoju komunikaciju mogu da se informišu o NLP treningu OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]