fbpx

Nedavno sam boravio u Pragu i u 4 dana, koliko sam bio tamo, 2 dana sam imao za razgledanje a 2 dana sam radio tj. držao trening.

Stigao sam u četvrtak oko 9 časova i nisam želeo da idem do hotela nego sam odmah otišao do centra. U Pragu sam bio već 3 puta i ovaj put je bio usmeren baš na posao i tako sam sa sve ogromnom torbom na leđima krenuo da obilazim neke od znamenitosti i onda sam shvatio jednu stvar … ranije kada sam dolazio u Prag sa mnom je bila i moja supruga i tada smo potpuno drugačije doživeli ovaj grad.

  • Planirate li svoja putovanja?
  • Volite li da imate raspored svega što planirate da obiđete ili se samo prepustite trenutku i pustite da vas grad sam nosi?

Kada sam bio sa suprugom, sa nama je bio i njen brat koji živi u Brnu i koji nas je uputio, gde jesti, šta videti i slično i tada smo imali dosta detaljan plan.

S obzirom da sam već bio u Pragu, ovaj put sam želeo da spontano istražim pojedine delove grada, te sam otkrio veoma zanimljive parkiće, živopisne ulice i osetio malo drugačiji vibe od onog klasičnog, turističkog.

Kada pripremam treninge, imam određenu proceduru koju sledim i koja mi donosi uspeh, barem ja mislim tako 🙂 Pored procedure važan elemenat je i improvizacija, kao i na putovanjima, jer ovim smo spremni da odgovorimo na sve eventualne nepredviđene situacije.

Ova procedura se sastoji od sledećih koraka:

  • Intervju sa klijentom – na kome kroz strukturiran proces dolazimo do potreba koje imaju i do opšte slike i liste kompetenci koje žele da razvijaju.
  • Dizajn ponude – gde definišemo naš predlog tema, modela i iskustava koja će dati najbolje rezultate.
  • Dizajn treninga – (jer klijent je prihvatio našu ponudu 😊 ) – gde smišljamo aktivnosti i povezujemo sa teorijom koja će najbolje odgovoriti na razvoj kompetenci koje klijent želi da vidi kod svojih zaposlenih.
  • Prezentacija treninga – klijentu prezentujemo kako će teći projekat (najviše preporučujemo projekte – 4+ trening dana koji se dešavaju u periodu od više nedelja) i tražimo feedback.
  • Detaljno dizajniranje aktivnosti – ovde uključujemo razne elemente motivacije, gejmifikacije i uopšte elemenata koji od treninga prave iskustvo iz koga će polaznici pre svega menjati svoj način razmišljanja i samim tim i pokazati bolje rezultate.
  • Realizacija treninga – u toku procesa realizacije i dalje smo agilni i slušamo polaznike i klijente koliko ceo projekat rezonuje sa njihovim razvojnim izazovima.
  • Merenje efekta – kroz skalu 4 dimenzija Kirckpatrikovog modela, merimo efekat promene definisanih kompetenci.

Svaki projekat je sam po sebi drugačiji i pristupamo mu tako. Kombinujemo i improvizaciju, fleksibilnost, kao i strukturu i uređenost, jer je ovaj miks pokazao da daje najbolje rezultate, posebno u kompleksnim i haotičnim sistemima u kojima se danas nalazimo.

Trening je pre svega proces razmene energije i ukoliko nema ovoga i samo učenje i kreiranje iskustva se neće desiti.

Trening za trenere je projekat koji organizujemo u martu u Novom Sadu i koji će u 4 modula obuhvatiti sve važne segmente rada koje jedan trener treba da ima, kako one planerske, tako i onaj deo improvizacije…

Pridružite nam se >>>

Autor: Josip Bošnjaković, CEO & Trainer @ BRIDGE Communications

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.