fbpx

U današnje vreme nije lako nešto prodati. Okruženi smo velikim brojem informacija i reklama i u skoro svakom trenutku, bili bi toga svesni ili ne, nama se nešto prodaje. Bilo da je to reklama koju ćemo videti na društvenim mrežama, bilbord koji vidimo dok šetamo ulicom ili poziv nekoga ko nam nudi „sjajnu ponudu za nas“.
Šta onda može da radi neko ko se bavi prodajom? Da odustane? Nikako. Potrebno je da odbaci neke stare načine prodaje koji više ne funkcionišu i da se RAZLIKUJE od drugih. Kako? Pročitajte par saveta u nastavku:

Savet broj 1: Fokusirajte se na rezultat

Ono što prodavci najčešće ne razumeju jeste da kupce u velikom broju slučajeva ne zanima ni njihov proizvod, ni njihova kompanija. Ono što njih zanima jeste: Šta će to njima da znači? Kako će to uticati na njihov život, njihovu kompaniju?
Pre prodajnog sastanka sedite sami ili sa svojim timom i stavite na papir koji su to ključni benefiti koje vaš proizvod ili usluga donosi vašim kupcima. Kada to budete imali, ostaje samo da fokus na sastanku stavite upravo na to. Jednom kada se kupcu svide benefiti, detalji oko tačnih karakteristika i uslova plaćanja je samo stvar dogovora.

Savet broj 2: Ne pričajte istu priču svima

Kažu da je nekada potrebno napraviti i do 100 poziva (tzv. cold calling) da bi se zakazao jedan prodajni sastanak. Prodavci se često odlučuju i za slanje velikog broja mejlova na različite adrese od kojih velika većina nikada ne bude ni otvorena, a kamoli pročitana.
Pristup koji najveći broj uspešnih prodavaca preporučuje jeste da svoj pristup personalizujete. Istražite osobu ili kompaniju koju zovete na najrazličitije načine – danas nam je dostupan veliki broj informacija. Onog trenutka kada prestanete da svima pričate istu priču već iskoristite informacije koje ste pronašli već pri prvom kontaktu, osetićete promenu u odnosu i sa druge strane. Naglasak na kvalitet, ne kvantitet.

Savet broj 3: Gradite odnose

Neka istraživanja su pokazala da je potrebno i od 7 do 10 kontakata sa klijentom da bi se realizovala prodaja. Većina prodavaca odustane nakon 3 do 5 kontakta.
Održavajte kontakte sa svojim stalnim ili potencijalnim klijentima i kada vam prodaja nije direktan cilj – pošaljite im čestitku za praznike, donesite sitne poklone, poklonite besplatne uzorke. Ipak, to nije sve. Možda i najznačajnija stvar jeste da držite do svoje reči – ukoliko ste obećali da ćete pozvati, da ćete poslati ponudu na e-mail ili nešto treće, ne dozvolite sebi da to zaista i ne uradite. Na taj način gradi se poverenje koje na kraju dana rezultira vašim krajnjim ciljem – prodajom.

Želite da naučite više alata koje možete da koristite u prodaji?
Informišite se o našoj narednoj radionici OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.