fbpx

Biti zauzet nije pametno. To može da uzrokuje gomilu problema poput stresa, nesanice, pa i zdravstvenih problema. Često se pravdamo da je to u današnje vreme normalno i neophodno. Međutim, postavite sebi pitanje i, još važnije, odgovorite iskreno na njega – Da li mogu bolje da organizujem svoj dan?

Ukoliko je vaš odgovor ‘da’, imamo sjajan savet za vas koji može da bude suštinski važna stvar za vašu ličnu organizaciju vremena. Potrebno je da uradite sledeće:

  • tokom mesec dana pratite kako trošite svoje vreme
  • napravite tabelu – na računaru ili putem neke od mobilnih aplikacija – gde ćete na svakih pola sata upisivati kako ste „potrošili“ taj deo vremena
  • nakon tih mesec dana imaćete tačan uvid u to gde trošite svoje vreme, kao i šta možete da promenite.

Naravno, ovaj „zadatak“ možete da prilagodite sebi u potpunosti – vi odredite da li će to biti mesec dana, jedna ili dve nedelje, kao i da li vam je lakše da pratite nakon svakog sata ili pola sata i slično. Najznačajnije je da dobijete pravi uvid u to zašto se osećate toliko „zauzeto“ i šta možete da uradite povodom toga.

Kada dobijete rezultate, uzmite u obzir nekoliko stvari:

1. Sasvim je u redu imati vreme kada ništa ne radite

Našem mozgu je potrebno da odmori, stoga dozvolite sebi i momente kada dremate, gledate omiljenu seriju ili se dopisujete sa prijateljima. Ono što je važno jeste da ti momenti ne prevladaju nad onim što želite da obavite u toku dana.

2. Multitaksing ne mora nužno biti nešto loše

Činjenica je da su istraživanja dokazala da je loše po nas i naš mozak da radimo više stvari u isto vreme i da na taj način samo potrošimo više vremena. Ipak, možete ovo i pametnije da odradite. Pa na primer, zašto ne biste slušali neku audio knjigu dok trenirate? Ili odslušali neki govor ili intervju dok kuvate? Pripazite samo da vam podeljena pažnja ne ugrožava uspešnost aktivnosti.

3. Vaši ciljevi su ključni za vašu organizaciju

Ako niste sigurni da li treba da uključite ili isključite neku aktivnost iz svog dnevnog rasporeda, rešenje je veoma lako. Da li se ta aktivnost uklapa u vaše ciljeve? Dnevne, godišnje, dugoročne? Da li vam pomaže da budete bliži tom cilju? Ako je odgovor ne, razmislite šta vam je bitnije.

Od srca vam želimo puno sreće u vašoj ličnoj organizaciji! 🙂 Ukoliko želite da naučite više na ovu temu, pridružite nam se na našoj narednoj radionici 21. avgusta! VIŠE INFORMACIJA >>>

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.