fbpx

Petar je bio veoma živahan mali dečak koga su svi voleli. Imao je jednu osobinu koja ga je izdvajala od okruženja. Nije mogao da živi u trenutku.

Kada je bio u školi, sanjao je o letnjem raspustu. Kada je bio na raspustu sanjao je o nečem drugom. Stalno je želeo da bude negde drugo, nikad ne uživajući u posebnim trenucima koji su ispunjavali njegove dane.

Jednog jutra, nakon šetnje po šumi, u blizini kuće malo je zadremao, i u snu čuo kako ga neko doziva po imenu. Otvorio je oči, i ugledao ženu duge sede kose, koja je u naboranoj ruci držala malu loptu sa rupom u sredini iz koje je virio dugačak zlatni konac.

„Petre, ovo je konac tvog života. Ako ga povučeš samo malo sat će se pretvoriti u nekoliko sekundi. Ako povučeš malo jače, dani će proći brzo kao minute. A ako povučeš svom snagom, meseci, čak i godine, proći će za nekoliko dana.“

Naravno da je Petar, istog časa poželeo da bude vlasnik tako nečeg čarobnog.

Sledećeg dana, dok je sedeo u učionici dosađujući se, odlučio je da isproba svoju novu igračku i kako je malo povukao zlatni konac, brzo se našao kod kuće igrajući se u bašti…˝Pa ovaj konac zaista radi!˝- oduševio se.

Vrlo brzo od uzrasta školskog dečaka, postao je tinejdžer, sa svim uzbuđenjima koje ta faza života donosi. Ponovo je povukao konac i već je bio momak koji se zabavlja sa veoma lepom devojkom po imenu Eliza. Ali, on još uvek nije bio zadovoljan.

Nastavio je da povlači konac i mnogo godina je proletelo u trenutku. Petar se transformisao u sredovečnog čoveka. Eliza je sad bila njegova žena, i bio je okružen kućom punom dece. Ali on je primetio nešto drugo…Njegova, nekad crna, kosa počela je da sedi i njegova, nekad mlada, majka postala je stara i slaba. Čak ni tada Petar još uvek nije mogao da živi u trenutku i još jednom je povukao konac.

Sada je već bio devedesetogodišnji starac. Njegova gusta kosa je pobelela kao sneg, a njegova mlada, lepa žena je ostarila i umrla nekoliko godina ranije. Deca su odrasla i napustila kuću i otišla da žive samostalno. Po prvi put, Petar je shvatio da nije koristio vreme da uživa u čudima života.

Jurio je kroz život, nikad se ne odmarajući, i nikada nije video sve što je bilo duž puta. Petra je to veoma rastužilo i izašao je napolje, u šumu u kojoj je nekad kao dečak šetao, da bi razbistrio glavu.

I ta šuma je sada, sama po sebi,bila drugačija. Sazrela je i pretvorila se u prirodni raj. Legao je na travu i zaspao dubokim snom i ubrzo čuo kako ga neko doziva. Kada je otvorio oči, pred njim je bila starica koja mu je pre mnogo godina dala loptu sa čarobnim koncem.

„Kako ti se dopao moj specijalni poklon?“ – upitala ga je.

„U početku je bilo zabavno, ali sada ga mrzim. Čitav život mi je prošao pred očima, a da nisam imao šansu da u njemu uživam. Sigurno da je bilo i ružnih trenutaka kao i divnih, ali ja nisam imao priliku ni jedno da proživim. Osećam se prazno iznutra.“

I ako je pomislila koliko je Petar nezahvalan, starica je rešila da mu pruži šansu i da mu ispuni još jednu želju. Vratila ga je u njegov pređašnji život.

Sretan što je ponovo dečak, kada je čuo glas svoje majke koja ga zove da krene u školu, skočio je iz kreveta i nastavio da živi pun život, bogat mnogim veseljima, radošću, trijumfima i padovima.

Sve to je počelo onda kada je prestao da žrtvuje sadašnjost za budućnost i počeo da živi u trenutku.

************************************************************************************************************

Dobro razmislite šta se sve nalazi u vašem sadašnjem trenutku. Raspremite ga.

Sklonite sve ono što vas vezuje za prošlost i sve ono što može malo da sačeka i taj trenutak sadašnjosti iskoristitie na najbolji mogući način.

Petar je dobio novu šansu, jer je ovo ipak samo bajka. U stvarnom svetu, trenutak u kome se nalazimo je samo tada pred nama. Naša sadašnjost je u našim rukama!

 

Kako izgleda vaša sadašnjost?

 

O tome kako da je raspremite, više znanja pruža vam NLP trening.

Pridružite nam se u oktobru sa novom grupom polaznika, u Novom Sadu.

Prijave su u toku! Čekamo vas!

office@brimmunication.com

iStock_000019569822_Small

Priča iz knjige „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“ – Robin Sharma

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]