fbpx

Svi smo se nekada našli u situaciji da nam ponestane kreativnosti baš kada nam zatreba. Nekad se to dešava kada smo pred problemom koji treba da rešimo ili odlukom koju treba da donesemo, a nekada kada treba da odradimo zadatak koji je pred nama. Ovo nije retka situacija ni u timovima, pa ni na timskim sastanicima. Zato, isprobajte neke od ovih tehnika kada vam ponestane aktivnosti.

Crtajte

Ne morate da budete umetnik da biste podstakli svoju kreativnost crtanjem. Isprobajte neku od varijacija testa nazvanog „The Torrance Test of Creative Thinking“ koji je osmišljen još 60-ih godina prošlog veka od strane psihologa – Ellis Paul Torrance. Ideja je da podstaknete svoj mozak da završi sliku na što kreativniji način: sa dosta elemenata, pozadinskom pričom, humorom…

Evo jedan od primera:

Izvor: artworkarchive.com

A evo i primer rezultata:

Izvor: artworkarchive.com

Maštajte

Možda vam zvuči besmisleno, ali u svom zajedničkom naučnom radu Skot Beri Kaufmana i Rebeka L. Mekmilan (pod nazivom “Oda pozitivnom konstruktivnom maštanju”) tvrde da maštanje doprinosi procesu “kreativne inkubacije”.

Na Kalifornijskom univerzitetu su istraživali povezanost između „sanjarenja“ i kreativnog rešavanja problema. Rezultati? Učesnici istraživanja kojima je bilo dozvoljeno da im misli odlutaju dali su bolje rezultate u rešavanju kreativnih zadataka.

Možda je nekada najbolji način da rešite neki problem ili uradite neki zadatak da zapravo – ne radite ništa. 🙂

Napišite na papir pitanje koje vas muči

Nekada najjednostavnije tehnike daju najbolje rezultate. Ukoliko vas muči neki konkretan problem – zapišite ga. Još bolje, nastavite da pišete – o onome što znate o tom problemu, šta ne znate, koje opcije (za sada) postoje.

Pisanje će vam pomoći da steknete bolju sliku o problemu i na taj način dobijete inspiraciju za nove ideje.

Isprobajte tehniku 6 šešira (6 Thinking Hats)

Ova čuvena tehnika pomoći će vam da problem sagledate iz različitih uglova i na taj način podstaknete sebe da razmišljate na drugačiji način od uobičajnog. Autor je Edvard de Bono i ova tehnika je objavljena u njegovoj knjizi još 1985. godine.

Sagledajte svoj problem ili ideju koristeći ovih 6 načina razmišljanja:

  • Beli šešir: fokus na činjenice, informacije, objektivnost
  • Crveni šešir: fokus na emocije, intuiciju
  • Crni šešir: definišite rizike, moguće probleme, izazove koji su pred vama
  • Žuti šešir: definišite najbolji mogući ishod, krajnji cilj koji je inspirativan, fokus na pozitivno razmišljanje
  • Zeleni šešir: kreativnost, dodatne mogućnosti, moguća rešenja za probleme iz „crnog šešira“
  • Plavi šešir: planiranje, procesi, plan aktivnosti
Izvor: agilecoffee.com

Budite aktivni

Istraživanja su pokazala da vežbanje može da pomogne kada imamo kreativnu blokadu ili osećamo psihički umor: „Fizička aktivnost povezana sa poboljšanim afektivnim iskustvom i poboljšanom kognitivnom obradom“.

Pored toga, idealno bi bilo ako vežbate u prirodi upravo zbog toga što vreme provedeno u prirodi pozitivno utiče na naš um.

Eksperiment psihologa na univerzitetu u Kanzasu je pokazao da vreme koje provedete u prirodi može povećati kreativnost za čak 50 procenata.

Važno je napomenuti da se kreativnost vežba – poput mišića – i da je najbolje da u svoju svakodnevicu (ili bar radnu nedelju) uključite aktivnosti koje će vam pomoći da iskoristite svoju kreativnost u momentima kada vam je najpotrebnija. Pored toga, „kreativna blokada“ ne treba da vam bude izgovor za neodrađivanje zadataka – kada su u pitanju zadaci kao što je npr. pisanje, kreativna blokada se rešava najčešće vrlo jednostavno – tako što sednete i krenete da radite. 🙂

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.