fbpx

Timove su uvek činili pojedinci. A ti pojedinci su različitih interesovanja, iskustava, stavova, uverenja, vrednosti… Uvek se postavljalo kao izazov integrisanje ovih pojedinaca u skladan tim koji daje rezultate, koji ima svoj identitet i misiju postojanja.

Znate li ko čini vaš tim? Na koje sve načine „prilazite“ svojim članovima tima?

U okviru jedne kompanije često imamo više različitih timova. Neki od ovih timova imaju dobre rezultate. Neki nisu baš dobri. Ono što pravi razliku jeste personalizovan pristup lidera koji integriše pojedince i sve njihove savršenosti i nesavršenosti u jedan skladan orkestar koji kada treba može da odsvira i najtežu ariju tako da ona deluje da je urađena sa lakoćom.

Kako izgraditi identitet tima?

Jasnoća

Jasno definisane uloge, zadaci i očekivanja su okosnica razumevanja i komunikacija među članovima tima. Lider treba da postavi ove temelje i da jasno iskomunicira šta želi svakom članu tima.

Alat: Napravite tabele za svakog člana tima. Pre početka projekta, zaposlenja, ili uopšte stupanja u tim, u razgovoru sa članovima tima definišite i zapišite sve što se dogovorite. Ovo postaje obaveza i odgovornost svih u procesu.

Svrha

Ljudima je potrebna svrha da bi nešto radili sa žarom i entuzijazmom. Ljudi u timu žele da imaju osećaj da prave razliku. Žele da znaju da ono što rade pravi neki pomak.

Alat: Uradite malu vežbu. Napravite neformalno druženje (ili neku vrstu team-bulding-a). Zatim podelite članovima tima post-it nalepnice i neka navedu šta je za njih svrha ovog tima. Upišite sve odgovore na tablu i kroz otvorenu komunikaciju izlistajte koje su najbitnije stvari za ovaj tim. To neka bude vaša svrha i odgovornost svakoga ko je učestvovao u procesu.

Feedback – otvorena komunikacija

Povratne informacije nam daju šansu da saznamo nešto novo i da rastemo. Daju nam sve one podatke koji nam govore da li smo na pravom putu. Razmena informacija je okosnica svakog tima koji je uspešan.

Alat: Ohrabrite članove tima da slobodno komuniciraju. Budite primer koji će pred svima reći određene stvari, i isto tako, biti spreman da primi povratnu informaciju na ponašanje i što je još važnije DA PROMENI NEŠTO kod sebe. Tako gradite poverenje sa članovima tima.

Timske priče

Kada vas neko pita za najbolje trenutke iz prošle veze, koji će vaš odgovor biti? To su uvek specijalna mesta, događaji, avanture koje ste imali. Isto je i sa timom. Priče pokreću emociju i kada imate emociju vaš tim je spreman da uradi sve za vas.

Alat: Napravite zid na kome će se nalaziti slike sa zajedničkih druženja. U ovo digitalno vreme fotografije ovog tipa nose jaču poruku.

Simbol

Jedan od primarnih izvora motivacija ljudskih bića jeste gregarni motiv – tj. motiv za pripadnošću. Simbol tima nosi poruku i gradi dublju vezu kod svakog člana tima.

Alat: Brainstorming sesija članova tima u opuštenoj atmosferi na kojoj bi kroz ideje, crteže, isečke, logoe … došli do simbola koji najbolje opisuje baš vaš tim.

 

Preuzeto iz: B magazin No. 2

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]