fbpx

„Biti roditelj znači učiti o snagama koji niste znali da imate i doživeti strahove za koje niste ni znali da postoje.“ – Linda Wooten

Dosta saveta o roditeljstvu možete da pronađete putem različitih izvora. Neki su kvalitetni, neki manje kvalitetni. Ono što želimo danas da vam predstavimo jesu upravo neka od naučnih istraživanja koja su rađena poslednjih godina. Da li se slažete sa rezultatima ili ne, procenite sami. 🙂

1. U svom istraživanju Ešton i Džejms (2013) pronašli su da su roditelji kojima je u detinjstvu posvećivano više pažnje, kasnije u životu bili srećniji i videli veći smisao života u deci.

Nije lako izbalansirati posao, decu, prijatelje, partnera i još gomilu dodatnih obaveza. Ipak, šta ako vam kažemo da je vreme koje provodite sa svojim detetom ključno za njihovu budućnost? Kada planirate svoje vreme, uvek imajte na umu svoje prioritete i uticaj tih aktivnosti na budućnost.

2. Studija 967 američkih porodica pokazala je da stroga verbalna disciplina (kao što je nazivanje pogrdnim imenima ili psovanje, umesto da pokuša da pomogne i smiri adolescenta) kod trinaestogodišnjaka samo izaziva još gore ponašanje u narednoj godini (Veng, 2013).

Iako je teško da iskontrolišemo svoje emocije u svakoj situaciji, iskaljivanje besa na detetu najčešće kreira samo kontra efekat. Ponašanje adolescenata jeste specifično s obzirom na period koji prolaze i to uvek treba da imate na umu. Vika umesto smirenog razgovora napraviće samo još veću štetu.

3. U svojoj studiji 181 majke dece do 5 godina, Rizo i saradnici (2012) pronašli su da su majke koje se slažu sa idejom da su deca žrtva i da su žene bolji roditelji od muškaraca, depresivnije i manje zadovoljne životom.

Briga o detetu je svakodnevnica svakog roditelja. Ipak, ukoliko ste roditelj koji „previše brine“, to može da bude loše za vas. Gde je tačna granica između normalne i preterane brige, teško da neko zna, ali ukoliko vidite da ste pod konstantnim stresom i da upravo ta briga utiče na vaše zdravlje, porazmislite o tome šta biste trebali da promenite kod sebe.

Pridružite nam se na RADIONICI o roditeljstvu 12. juna od 18 časova.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]