fbpx

Jedna od nezaboravnih scena iz američke književnosti pruža nam važan nauk o ljudskoj motivaciji. U drugom poglavlju Avanura Toma Sojera Marka Tvena, Tom dobija dosadan zadatak da okreči ogradu tetke Poli od sedamdeset pet kvadrata. Nije baš odušeljen zbog toga. „Život mu se učini ispraznim, a življenje tek kao težak teret“, napisao je Mark Tven.

Ali baš kad je Tom izgubio svaku nadu, rodilo mu se, „ni više ni manje nego veliko, veličanstveno nadahnuće“. Kad naiđe njegov drugar Ben i počne da mu se ruga što mora da radi, Tom se kao začudi. Nije mučan posao mazati kreč po ogradi, kaže on. To je fantastična privilegija – izvor…. hm… unutrašnje motivacije. Posao je toliko primamljiv da Tom odbija da pusti Bena da malo kreči kad ga ovaj za to zamoli. I ne popušta sve dok mu Ben ne ponudi jabuku u zamenu za koji potez četkicom.

Uskoro pristiže još dečaka, i svi upadaju u Tomovu zamku, pa sami prekreče ogradu – i to nekoliko puta – umesto njega. Iz ove epizode Tven izvlači ključan motivacioni princip, naime „da se rad sastoji u onome što čovek mora da učini, a igra u onome što se ne mora“.

Drugim rečima, nagrade mogu da izazovu vrlo čudnu alhemiju ponašanja: mogu da pretvore zanimljiv zadatak u mukotrpan, ali i da preokrenu zabavu u posao. Stoga, razmislite šta je to što želite da radite i pronađite način da probudite svoju unutrašnju motivaciju. Isto tako, zapitajte se šta Vaši zaposleni vrednuju i pružite im iskustvo takvo da zaista žele da obave svoj posao na najbolji mogući način.

Zainteresovani ste da čujete više o promeni ponašanja i ciljevima? Informišite se o NLP treningu.

Izvor: „Šta nas pokreće“, Danijel H. Pink

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]