fbpx

TED je neprofitna organizacija posvećena širenju ideja, obično u obliku kratkih, moćnih razgovora. TED je započet 1984. godine kao konferencija na kojoj su se tehnologija, zabava i dizajn spojili, a danas pokriva gotovo sve teme – od nauke do poslovanja do globalnih pitanja – na više od 100 jezika.

Mi vam u nastavku preporučujemo 5 govora na teme liderstva i ličnog razvoja za koje definitivno vredi izdvojiti vreme:

  1. “How great leaders inspire action”Simon Sinek

„Ljudi ne kupuju ono što vi radite, oni kupuju zašto to radite“, ponavlja Sinek. Kroz moćne primere demonstrira kako uspešni lideri inspirišu svoje zaposlene na namenski rad:

„Ako zaposlite ljude samo zato što mogu da rade posao, radiće za vaš novac. Ali, ako unajmite ljude koji veruju u ono u šta verujete, oni će raditi za vas krvlju, i znojem, i suzama.“

  1. “What do all great leader have common”Matt Beeton

U ovom videu možete da čujete kako Matt priča o tome šta lideri imaju zajedničko. Da bi bio dobar sa ljudima, pre svega moraš da budeš dobar sam sa sobom.

“Akcija bez vizije je gubljenje vremena, vizija bez akcije je mašta, ali, ako su vizija i akcija zajedno, onda možete da promenite svet.”

Daje savet da zapišete gde želite da budete “sutra” i da napišete put kojim ćete do tamo doći. Pravi lideri su oni koji imaju hrabrosti da budu ono što jesu, a ne ono što misle da moraju biti.

  1. “Great leadership starts with self-leadership” Lars Sudmann

Lars je savetnik, glavni govornik i trener za liderstvo, strategiju, inovacije i komunikaciju za globalne korporacije i njihove lidere. Tvrdi da čovek pre svega treba da upravlja sobom da bi mogao da upravlja drugima. “Selfawareness”, “selfreflection” i “selfregulation” su osobine koji svaki lider treba da poseduje. Kaže da treba svaki dan odvojite nekoliko minuta vremena za razmišljanje o izazovima koji su postignuti  i o onima koji tek dolaze. Samokontrola je veoma bitan faktor u liderstvu, kada dođe do problema, potrebno je na skali 1-10 oceniti taj problem, ukoliko je on na niskom delu skale, znači da taj problem nije velik i ne treba da se opterećujemo njime.

  1. “The skill of self confidence”Dr. Ivan

Dr. Ivan bivši atletski direktor i fudbalski trener, a u ovom videu govori o tome kako izgraditi veštine samopouzdanja. Ističe da je bitn­o imati pre svega veru u sebe. Ponavljanje i vežbanje je veoma bitno kako bi se veštine izgradile. Svaku veštinu koju posedujemo je neophodno negovati i održavati. Zato nije problem ako dođe do grešaka, one su poželjne jer je to znak da osoba ide u dobrom smeru.

  1. “What it takes to be a great leader” Roselinde Torres

Roselinde Torres provela je 25 godina obrađujući liderstvo i posmatrajući ono što čini velike vođe. Ona tvrdi da sve veći jaz u rukovodstvu potiče iz zastarelih programa za razvoj liderstva koji zaustavljaju rast, zasnovan na svetu koji je bio pre nego što jeste i što dolazi.

Velike vođe usuđuju se da budu drugačiji.

Oni ne govore o tome, oni to rade.

 

Ovi govori inspirišu i ohrabruju da  se preduzimaju skokovi, a ne koraci kako bi uticali na promene, kao i to koliko je samopouzdanje od velikog značaja da bi osoba bila dobar lider. Greške su sastavni deo svakog procesa i uvek su dobrodošle kako bi rezultat na kraju bio bolji. 🙂

 

Za još ideja i korisnih alata, prijavite se za ‘BRIDGE priče’ newsletter OVDE.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.