fbpx

Od najranijih dana naučeni smo da osluškujemo fiziološke potrebe i obavestimo odrasle kada nam nešto nedostaje. Kada naučimo da kažemo da smo gladni, žedni, da nam se spava – roditelji to sa ponosom prepričavaju svojim poznanicima.

Ipak, retki su oni, koji razviju samosvest o tome da im je neka psihološka potreba važnija od drugih.

Psihološke potrebe su kao punjač tvojih baterija – kada su one zadovoljene tvoje baterije su pune i ispoljavaš svoje snage i ono što drugi nazivaju vrlinama.

Svako od nas ima određene potrebe, koje ukoliko nisu zadovoljene, dovode do toga da se osećamo loše i bez energije, odnosno ulazimo u stres.

👉 Pa tako, neki imaju potrebu da se u toku dana (makar i na 15 minuta) osame i izoluju, povuku u svoj unutrašnji svet kako bi se posvetili samo sebi i svojim mislima.

👉 Drugima je potrebna stalna akcija, da su u pokretu i da se nešto novo i zanimljivo dešava.

👉 A nekima ipak treba podržavajući razgovor sa prijateljem, uz šoljicu kafe u nekom udobnom okruženju gde će se osećati prijatno i opušteno.

👉 Neke pokreće razmena mišljenja, stavova i debatovanje o njima

👉 Neki pune baterije tako što izađu u provod, đuskaju, pevaju i potpuno se prepuste zabavi.

👉 A možda si ti od onih koji pune baterije nekom vrstom učenja, edukacije i rada na sebi.

Koju god osnovnu potrebu da imaš, ukoliko je ne zadovoljiš, vrlo je verovatno da ćeš ‘skliznuti’ u stres i ponašati se nefunkcionalno, a samim tim i narušiti odnose i komunikaciju sa ljudima oko sebe.

Tek kada su tvoje baterije (energija) napunjene, tada ćeš moći da ostvariš uspešnu komunikaciju sa ljudima u svom okruženju i budeš u odnosu “Ja sam okej, ti si okej” sa drugima, ali i sa sobom.

PCM (Process Communication Model) je model koji nam otkriva 6 tipova ličnosti u nama, sa svim njihovim snagama, potrebama i preferencijama.

Ovaj model nam pomaže da osvestimo svoje dubinske psihološke potrebe, i prepoznamo šta puni naše baterije, a šta nam krade energiju.

Vrlo zanimljivo, zar ne? 😉

Pridruži nam se u sredu 01. marta na webinaru “Šta puni tvoje baterije?” i upoznaj bolje sebe i nauči kako da prepoznaš svoje potrebe i zadovoljiš ih, kako bi smanjio/la stres i poboljšao/la kvalitet svog svakodnevnog funkcionisanja.

Osnovne informacije o webinaru:

Datum održavanja: sreda 01. mart 2023.
Vreme održavanja: od 18.00 do 19.30 časova
Mesto održavanja: ZOOM platforma
Investicija: Besplatno
Webinar održava: PCM trener, Jelena Grastić

Učešće na webinaru je besplatno, a prijave su obavezne i vrše se putem forme u nastavku:

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.