fbpx

Na jednoj konferenciji 2005. godine, na pitanje zašto je manje žena nego muškaraca na akademskim položajima, predsednik Hardvardskog univerziteta odgovorio je da bi razlog mogle biti urođene razlike u mozgu. Ova izjava ponovo je rasplamsala sukob koji već dugo tinja između pobornika genetske teorije i onih koji razloge za takvu neravnotežu vide isključivo kao posledicu sociokulturnih uticaja.

Međutim, činjenica je da postoje biološke razlike između mozga žene i mozga muškarca, i to strukturalne, fiziološke i biohemijske. Te razlike utiču na opažanje, razumevanje, razmišljanje, sećanje i na obradu emocionalnih reakcija i stresa.

Stoga, predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica na ovu temu:

  1. Ženski mozak se načelno razvija ranije od muškog.
  2. Ženski fetusi već u šestnaestoj nedelji od začeća pokreću usne, što muški fetusi rade tek u dvadesetoj nedelji od začeća.
  3. U šestom mesecu trudnoće ženski fetusi, nekoliko nedelja pre muških, pokazuju sposobnost navikavanja. To znači da fetus sve ređe reaguje na kratke ponovljene nadražaje (npr. na isti ton), dok na kraju ne prestane da obraća pažnju na njih – što zapravo predstavlja rani oblik učenja.
  4. Novorođene devojjčice brže od novorođenih dečaka reaguju na druge uplakane bebe.
  5. Istraživanja su pokazala da žene, uopšteno, postižu bolje rezultate u zadacima koje zahtevaju primenu govornih sposobnosti. Nasuprot tome, muškarci imaju bolje rezultate ukoliko se zahteva sposobnost prostorne imaginacije.
  6. Zanimljivo je da je mreža neurona kod muškaraca gušća u amigdali – organu koji učestvuje u obradi emocionalnih nadražaja. Možda su muškarci „emotivniji“ nego što izgleda? 🙂
  7. Neka otkrića mogla bi da znače da muškarci prilikom odlučivanja više koriste holističku, celovitiju strategiju, dok žene uglavnom naginju analitičnijoj strategiji i jezičkom formulisanju.
  8. Kod muškaraca je proizvodnja serotonina, koji igra važnu ulogu u prijatnom raspoloženju, do 52% veća nego kod žena, što bi moglo da predstavlja izvestan faktor zaštitite od depresije.

Sve u svemu, moglo bi se reći da su istraživanja mozga utvrdila razlike u procesu mišljenja kod žena i muškaraca. Međutim, ove razlike, naravno, ne objašnjavaju malobrojnost žena na akademskim položajima. Takođe, ne opravdavaju diskriminisanje jednog pola u odnosu na drugi – imajte ovo na umu.

Želite da redovno dobijate blogove na temu liderstva, komunikacije i ličnog razvoja, kao i informacije o treninzima i radionicama? Prijavite se za naš newsletter:

Izvor: Norbert Herškovic „Mozak“ (2011. izdanje na srpskom – LAGUNA)

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.