fbpx

Da li ste znali da se kao najčešći problem u odnosima na poslu ili privatnom životu javlja problem u komunikaciji? Kada sa tim povežemo informaciju da su određena istraživanja pokazala da 80% našeg uspeha zavisi od veština komunikacija, zaista dobijemo temu za razmišljanje. Da li je uspešna komunikacija onaj ključni faktor za uspeh na svim poljima? 

Predstavljamo vam nekoliko tzv. tajni onih koji uspešno komuniciraju sa najrazličitijih sagovornicima:

1.Oni slušaju svoje sagovornike

Većina nas misli da smo odlični kada je slušanje u pitanju. Međutim, da li je zaista tako? Istraživanja pokazuju da zapamtimo od 25% do 50% onoga što smo čuli. Zato, setite se onoga da imamo dva oka, dva uha, a jedna usta sa razlogom i obratite pažnju na sledeće stvari:

  • Da li moj sagovornik iznosi činjenice ili svoju interpretaciju činjenica?
  • Koliko je ta osoba orijentisana na rezultate, a koliko na odnose sa ljudima?
  • Da li postoji neka informacija gde primećujem da nešto generalizuje ili pogrešno razume?
  • Da li je neverbalna komunikaciju usklađena sa onim što govori?

2. Oni se prilagođavaju svojim sagovornicima

Da li ovo znači da treba da menjate sebe i svoje vrednosti kako biste postigli uspeh u komunikaciji? Ne. Ovo znači da kada primetite stvari koje su navedene u prethodnoj tački, naučite da prilagodite svoju komunikaciju tome. Neke osobe vole da imaju sve informacije, nekima su potrebna stalna ohrabrenja. Neki pričaju tiho i sporo i ne prija im kad im se obraćate visokim tonom. Male stvari čine razliku i malim promenama u svom ponašanju možete postići željeni uspeh u komunikaciji.

3. Oni se stavljaju u poziciju svojih sagovornika

NLP polazi od toga da događaji sami po sebi nisu ni dobri ni loši, već da im mi dajemo smisao svojim pogledom na njih. Zato je potrebno sagledati stvari ne samo iz svoje perspektive, kao što uglavnom činimo, već zastati na trenutak i postaviti se u poziciju svog sagovornika. Zašto je on percipirao moje reči na taj način? Kako se on oseća s obzirom na trenutnu situaciju? Dozvolite sebi da se „stavite u tuđe cipele“ bar na kratko i prilagodite svoju dalju komunikaciju tome.

Želite da radite na svojoj veštini komunikaciji? Informišite se o NLP treningu OVDE.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.