fbpx

Da li imate neki cilj koji želite da ostvarite? Bilo da je u pitanju unapređenje na poslu, dodatna zarada ili kvalitetniji odnos sa partnerom? Da li vam je palo na pamet da je potrebno da radite na sebi kako biste zaista i ostvarii taj cilj? Često se dešava da želimo neke stvari, ali ništa ne činimo povodom toga. Ili, ne verujemo da smo dovoljno sposobni da ga ostvarimo.

Čuvena rečenica „Ko hoće, nađe način…“ može savršeno da se upotrebi u ovim situacijama. Niko ne kaže da je lako raditi na sebi, menjati sebe i neke ustaljene navike i uverenja koja imamo. Ipak, sve zavisi od toga koliko to jako želite. Ako vam je krajnji cilj bitan, istrajaćete na ovom putu. Mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko saveta kako da kroz unapređivanje sebe, budete bliži ostvarenju svojih ciljeva.

1. Postavljajte ciljeve

Često znamo da nešto želimo – da budemo srećniji, bogatiji, zdraviji – ali šta tačno želimo? To je pitanje na koje mnogi nemaju odgovor. Kako biste došli do ovog odgovora, potrebno je da izvojite vreme samo za sebe. Da popričate sami sa sobom, koliko god vam ovo čudno zvučalo. U nekoj opuštenoj atmosferi – bilo da je to za vas udobna fotelja i čaj ili šetnja kroz prirodu – zamislite se i definišite detaljno svoj cilj.

Neka bude onaj čuveni SMART cilj. Neka budete definisan do detalja – šta tačno vidite i čujete na cilju, kako se osećate. Naš savet je da sve to zapišete. Pišite u sadašnjem vremenu – kao da se već dešava – to je savršena poruka vašem mozgu da je to moguće.

Kada to završite, imate pred sobom jasnu sliku kojoj težite. Jasan cilj ka kojem idete i ostaje samo da definišete korake do njegovog ostvarenja. Još jedan značajan savet – neka taj papir bude uvek ispred vas – zakačite ga na frižider ili nosite u novčaniku. Na taj način ćete uvek moći da se podsetite šta želite i da pratite koliko ste blizu realizacije.

2. Okružite se kvalitetnim ljudima

Ovo ne znači da treba da odbacite svoje prijatelje. Naprotiv, ovo znači da treba da se okružite ljudima koji vas podržavaju ili inspirišu. Da smanjite vreme za beznačajna ćaskanja i pričate o idejama, ciljevima i trendovima. Da provodite vreme sa ljudima od kojih možete iz svakog razgovora nešto da naučite.

Isto tako, smanjite ili u potpunosti elminišite vreme sa onima koji vas sputavaju ili ograničavaju. Da li ste nekada završili razgovor sa nekim i osećali se ispirisano i puno pozitivne energije? E baš takvi ljudi su vam potrebni za ostvarenje vaših ciljeva.

3. Ustalite dobre navike

Da bi se ustalila nova navika potrebno je od 18 do 254 dana – u zavisnosti od intenziteta i dužine prethodne navike koju želite da promenite. Zapitajte se na trenutak koje bi to navike vama bile korisne za ostvarenje ciljeva. Da li je to redovnija ili kvalitetnija ishrana, vođenje računa o ličnom budžetu ili pisanje dnevnika. Možda bi vam prijalo da redovno vežbate ili se bavite jogom?

Bitno je da pronađete naviku koju zaista želite da uvedete u svoj život i da verujete da će vam biti korisna. Samo na taj način ćete zaista i istrajati u nameri da ta navika postane vaša svakodnevnica.

4. Odvojite vreme za unapređivanje sebe

Promena se neće desiti tek tako. Činjenica je da svi imamo veliki broj obaveza tokom dana. Međutim, ukoliko želite da unapređujete sebe, moraćete da izdvojite vreme za to.

Vaš je izbor da li će to biti kvalitetna knjiga, radionica na temu koja vas zanima ili pretraga po internetu o temi koja vas interesuje. Veliki broj informacija vam je danas dostupan. Bitno je da ste svesni šta želite i da tragate za alatima kako do toga da dođete.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.