fbpx

Praznični dani povodom 1. maja polako ostaju iza nas. Dok smo još u tom prazničnom duhu, odlučili smo da pišemo o jednoj vrlo važnoj temi, a to je značaj odmora na naše dobro stanje.

Ovaj tekst posvetili smo svim radoholičarima, koji osećaju krivicu kada odu na odmor i razmišljaju o obavezama koje ih očekuju kada se vrate.

Često sebi uskraćujemo pravo na odmor. “Samo da završim još ovaj projekat pa ću uzeti slobodne dane….”

I onda, dođe novi projekat ili neka nova obaveza i opet pronalazimo ‘izgovor’ za odlaganje odmora.

Istraživanja su pokazala da 94% zaposlenih koji planiraju godišnji odmor i slobodne dane imaju više energije i motivacije za obavljanje svakodnevnih zadataka na poslu. *Izvor: Harvard Business Review

Dakle, odmor ne utiče samo na naše psiho-fizičko stanje, već i na povećanje produktivnosti i radnog elana.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih sebi uskraćujemo pravo na odmor, zapravo nije nedostatak vremena. To su naša nesvesna ograničavajuća uverenja.

Ta uverenja mogu biti na primer: 

“Ja ću to najbolje uraditi.”  

“Nisam zaslužio/la da odem na odmor.” 

Ili, “Uspešni su samo oni koji mnogo rade.”

Primeri ovih uverenja mogu biti različiti, i potrebno je vreme da bi se ova uverenja osvetila i izazvala. 

Više o uverenjima pročitajte u tekstu na linku.

Koje je to uverenje koje vas sprečava da iskoristite zasluženi odmor?

U nastavku pročitajte koji su to razlozi zbog kojih je važno da napravite pauzu i dozvolite sebi da se opustite i odmorite.

 

#1 Odmor će vam pomoći da podignete radni elan i inspiraciju

Niko od nas nema super moć da u svakom trenutku bude na vrhuncu motivacije. Pogotovo, kada smo pod pritiskom, naša kreativnost i inspiracija opadaju. Odmor nam pomaže da rasčistimo misli i opustimo se, što za rezultat može uticati na povećanje kreativnosti i generisanje nekih novih korisnih ideja.

#2 Vaše psiho-fizičko zdravlje će vam biti zahvalno

Jedan od najvažnijih razloga zašto treba da iskoristite odmor je zdravlje

Dokazano je da odmor doprinosi tome da se osećamo bolje, raspoloženiji smo, kvalitet sna je poboljšan, a nivo stresa i anksioznosti se smanjuje. 

#3 I našem mozgu potreban je odmor

Naš mozak je kao sunđer. Upija baš sve. Kada smo preplavljeni informacijama, dešava se da gubimo fokus. Zato je bitno da dozvolimo našem mozgu da odmori i da se skoncentriše na ono što je važno, a ono manje bitno da eliminiše.

#4 Unapredićete svoje veštine delegiranja

Ukoliko ste vlasnik kompanije ili osoba koja vodi tim, odmor će vam pružiti priliku da spoznate kako vaš tim funkcioniše kada vi niste u blizini. Imaćete priliku da na delu testirate svoje veštine organizovanja i delegiranja. A osim toga, pokazaćete svojim članovima tima da imate poverenja u njih i njihove veštine.

#5 Odmor će vam pomoći da kvalitetnije uradite svoj posao i da ostvarite bolje rezultate

Poznata računovodstvena kompanija Ernst & Young sprovela je interesantno istraživanje. Ovo istraživanje pokazalo je da su zaposleni koji su koristili odmor i slobodne dane imali bolje ocene prilikom procene učinka na kraju godine.

Više radnih sati ne mora da znači da će i produktivnost i posvećenost biti veće. Zapravo je obrnuto proporcionalno. Zato dozvolite sebi da iskoristite svoje pravo na odmor bez griže savesti.

Dozvolite sebi da razbijete mitove i pronađete pravi balans između posla i slobodnog vremena. 

_______________________________________________________________________

Svakog ponedeljka šaljemo vam zanimljive i korisne BRIDGE priče

BRIDGE priče su naš nedeljni newsletter koji sadrži korisne savete, informacije i zanimljivosti na teme ličnog i profesionalnog razvoja

Postanite i vi deo zajednice od preko hiljadu ljudi koji svakog ponedeljka pronalazi novu dozu inspiracije i motivacije za ostatak nedelje. 

Upišite se na listu i već narednog ponedeljka u inboksu vas očekuju nove BRIDGE priče. 🙂

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.