fbpx

Ušli smo u novembar mesec i već uveliko počinje i planiranje za 2024. godinu.

 

U današnjem dinamičnom korporativnom okruženju uloga lidera je evoluirala i lideri više nego ikada ranije moraju da budu spremni da se prilagode i adaptiraju na novonastale promene.

 

Od lidera i osnivača biznisa očekuje se da idu u korak sa novim tehnološkim promenama, ali i da usmere fokus na dobrobit svojih zaposlenih, kao i da pokažu društvenu i socijalnu odgovornost prema zajednici.

 

Zato se očekuje da neki od vodećih trendova u oblasti liderstva u 2024. budu fokusirani na:

 

#1 Podsticanje inovacija i agilnosti

 

U poslovnom okruženju koje se vrlo brzo menja, od lidera se očekuje da neguju kulturu inovacija i agilnosti u svojim timovima. Na liderima je da postiču kreativno razmišljanje, budu otvoreni za nove ideje, i kreiraju okruženje koje neuspeh tretira kao priliku za učenje.

 

#2 Investiranje u dobrobit zaposlenih

 

Dokazano je da je dobrobit zaposlenih usko povezana sa učinkom kompanije. Lideri bi u 2024. godini trebalo da promovišu inicijative za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja zaposlenih, kao i da omoguće članovima tima uspostavljanje balansa poslovnog i privatnog života kroz uvođenje flekibilnih rasporeda rada, hibridne modele rada i druge pogodnosti koje će prevenirati stres.

 

#3 Održivost i društvenu odgvornost

 

Lideri koji žele da povećaju uticaj i reputaciju kompanije u svoje poslovne strategije treba da uključe i održivost i društveno odgovorno poslovanje. Današnji potrošači i investitori prednost daju kompanijama koje su posvećene održivoj praksi.

 

#4 Izgradnju jednakosti i prihvatanje različitosti

 

Povećanje jednakosti i prihvatanje različitosti na radnom mestu je pokret kome su u najvećoj meri doprinele generacija Z i milenijalsi. Lideri bi trebalo da prate ovaj trend u nastajanju jer on može rezultirati boljim performansama i većom sposobnošću privlačenja i zadržavanja talenata, kao i poboljšati reputaciju kompanije.

 

#5 Kontinuirano učenje i razvoj

 

Sa tehnologijom i dolaskom AI koja brzo transformiše poslovne operacije, lideri moraju biti spremni da ulažu kako u svoj, tako i u kontinuirani razvoj zaposlenih. Praćenje trendova u industriji i novim navikama i očekivanjima potrošača više nije luksuz već nešto što je neophodno i što se očekuje od lidera.

 

Neki od suštinskih resursa za usvajanje novih znanja su korporativni treninzi, onlajn kursevi i webinari, profesionalni događaji za umrežavanje specifični za industriju itd.

 

Ukoliko želiš da implementiraš agilni prisup u svom timu, gde će svaki član tima osećati svrhu i odgovornost za posao koji obavlja, a ti ćeš dobiti alate za uspešno delegiranje i motivaciju članova tima pridruži nam se na Management 3.0 Workshop-u koji organizujemo 06. i 07. decembra u Novom Sadu.

Zakorači spremno u 2024. godinu uz inovativne alate!

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.