fbpx

Ako ste došli ovde da pročitate ovaj tekst, to je sjajan znak. 🙂 Drago nam je što se interesujete gde možete da pronađete korisne informacije koje će vam pomoći da budete bolji lider i da unapredite rad sa svojim timom.

Postoji dosta kvalitetnih knjiga i edukacija koje se odnose na razvoj liderskih veština. Ovde vam predstavljamo nekoliko knjiga koje najčešće preporučujemo kada je u pitanju tema liderstva.

1. „Lideri jedu poslednji“ – Simon Sinek

Ako vodite tim ili planirate to jednog dana, pročitajte ovu knjigu. Autor ove knjige, Simon Sinek se smatra jednim od najtraženijih motivacionih govornika današnjice. Iz ove knjige ćete naučiti koliko je važno i neophodno napraviti atmosferu sigurnosti, lojalnosti i poverenja među članovima organizacije, kao i uputstvo kako da uspeh i zdravo radno okruženje postanu konstante vaše liderske prakse.

2. „Promeni pravila igre“ – Josip Bošnjaković

Ovaj NLP vodič za „moderne heroje i heroine“ napisan je tako da vam pomogne da bolje razumete sebe, ali i ljude oko sebe. Razumećete zašto se nekada ne razumete sa svojim članovima tima, kako da uvažite njihove različitosti i okrenete to u korist celog tima,  ali i kako da kontrolišete svoje emocije i postavite ciljeve. Više o ovoj knjizi možete pronaći na OVOM LINKU.

3. „Šta nas pokreće“ – Danijel H. Pink

Danijel Pink u ovoj knjizi osporava tradicionalni pristup menadžmentu i odgovara na pitanje: Šta zapravo pokreće ljude da bolje rade? Razrađuje teoriju interne i eksterne motivacije i daje primere zašto ova prva bolje funkcioniše. Dosta inspiracije i novih ideja za inspirisanje i pokretanje ljudi oko sebe možete da dobijete zapravo iz ove knjige.

4. „Menadžer za jedan minut“ – Kenet Blenčard, Spenser Džonson

U ovoj knjizi koja ima oko samo 100 stranica, pronaći ćete jednostavna, a efektna upustva za bolji menadžment zasnovana na tri „stuba“ – postavljanje ciljeva od jednog minuta, pohvale od jednog minuta, prekori od jednog minuta. Pročitaćete je u dahu, a ostaviće vam dosta tema za razmišljanje.

5. „Management 3.0“ – Jurgen Appelo

Knjiga koja predstavlja novi koncept liderstva i pristup organizaciji i ljudima u njoj. S promenom načina poslovanja, besmisleno je da način liderstva i vođenja ostaje isti – potrebno je da pružimo priliku ljudima da budu kreativni, da se samoorganizuju i pruže vrednost timu. Više o Management 3.0 radionici možete pronaći OVDE.

6. „Emocionalna inteligencija u liderstvu“ – Eni Maki, Ričard Bojacis, Danijel Goleman

Danas izuzetno popularna tema – emocionalna inteligencija – prikazana u kontekstu liderstva i rada sa ljudima. Šta je emocionalna inteligencija, kao i kako da bolje razumete sebe, ali i druge i samim tim uspešnije vodite timove i sarađujete sa osobama koje se razlikuju od vas – saznaćete čitajući ovu knjigu.

7. „Plemena“ – Set Godin

Čitajući ovu knjigu shvatićete da liderstvo dolazi u raznim oblicima – i u onima o kojima niste ni razmišljali. Ova knijga će vas navesti na razmišljanje o ustaljenom mišljenju koje imate o sebi, ali i o drugima.

Koju biste knjigu vi dodali na ovaj spisak? 🙂

Pridružite nam se i na radionici:


Prijavite se OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.